Laatste nieuws

Tuinclub Gorssel 30 jaar jong

Al heel wat leden zijn al die dertig jaren lid en dat betekent dat er ook oudere leden zijn waarvoor de eigen tuin te zwaar is geworden. Maar de tuinliefde is altijd blijven bestaan.
 

 
    

    

Ontstaan
Voorzitter Ton Rotteveel vertelt over de beginperiode van Tuinclub Gorssel, dertig jaar geleden. "Het groepje van het eerste uur bestond uit Bert Kreeftenberg, Joke Barteling, Maria Rotteveel, Annelies Bleker, Greetje Bleeker, Tjeerd en Mieke Meyer, Manny Manger Cats, Jenny Snijders, Miep Baas, Dolly de Blocq van Scheltinga, Annie Braakhekke, Ineke Eijlerts en Jenny Pisuisse.
In 1982 organiseerde het clubje een lezing en hoe meer zielen er komen hoe beter je de kosten kunt spreiden, was de gedachte. Dus kwam er een stukje in de krant en dat werkte buitengewoon en boven verwachting goed. Na de lezing ontstond er uit het niets opeens een tuinclub die binnen de kortste keren honderd leden had. Toen moest er ook een bestuur komen, er moest georganiseerd worden. Dat bestuur kwam er, en de eerste voorzitter was Jaap Krijgsman. Enthousiast, bevlogen door milieuonderwerpen, en vooral bevlogen door het idee dat een club van iedereen is en dat iedereen kan en hoort bij te dragen. Jaap introduceerde het idee dat sommige avonden niet alleen voor, maar ook door de leden horen te zijn. Korte bijdragen werden gegeven door heel wat leden, en soms ook door mensen die dachten dat ze dat helemaal niet konden, of niets bijzonders hadden te melden. De club dacht er vrijwel altijd anders over; Annie Braakhekkes verhaal over haar eigen tuin aan de hand van haar zorgvuldig bijgehouden tuindagboek van vele jaren is daar een van de beste voorbeelden van."

Zelfstandig
De tuinclub koos ervoor om geheel zelfstandig te blijven en zich niet aan te sluiten als afdeling van een groter geheel en ook werden er nooit tuinkeuringen georganiseerd; de club vindt dat je geen appels met peren kunt vergelijken. Ruud Venema: “De tuin van de liefhebber die met zorg zijn brandnetels koestert is evenveel waard als de tuin vol met kostbare en zeldzame rozen. We laten iedereen in zijn waarde, en het is altijd weer boeiend te horen waarom leden een bepaalde visie en aanpak hebben in hun tuin. En natuurlijk is het even boeiend te zien hoe echtgenoten die allebei tuinieren het aanpakken. Is er een leidinggevende, is er een uitvoerend kunstenaar voor het zware werk, is er sprake van verschillende territoria met een verschillende stijl? Hoe sluit dat aan of hoe mengt dat? En natuurlijk: hoe ziet het er uit?
Veel tuinen van elkaar hebben we natuurlijk al vaak gezien. Dat verveelt nooit omdat tuinen zich door de jaren heen ontwikkelen, net als hun eigenaren. En je leert elkaar natuurlijk steeds beter kennen.”

Activiteiten
In de winter organiseert de tuinclub een aantal lezingen waarvoor gastsprekers worden uitgenodigd, naast de avonden met eigen inbreng. Dat kunnen technische lezingen zijn: tuinarchitectuur, bepaalde plantenfamilies, ecologie in de tuin, snoeien of bemesting, of de dierenwereld in eigen tuin. Maar ook lezingen over bijzondere tuinen, en dat zijn vaak ‘puur genieten’ presentaties met buitengewone foto’s, soms zelfs in stereo. “Dat helpt iedereen weer door de winter, zodat we in het hele vroege voorjaar weer klaar zijn om naar buiten te gaan”.
’s Zomers is er een aantal tuinexcursies, zowel bij eigen leden als (ver) daarbuiten. “Het is altijd weer boeiend kennis te maken met andere enthousiastelingen, wat die van hun lapje grond maken, wat voor bijzondere planten ze hebben, en wat voor boeiende ontwerpen ze hebben gemaakt. En natuurlijk zijn er de bezoeken aan bijzondere plantenkwekerijen waar iedereen zijn best doet de hebzucht te onderdrukken, maar altijd weer zwicht voor iets heel moois waar al zo lang naar is gezocht, of voor die nieuwe schoonheid. Ook organiseerden we in het verleden ooit een meerdaagse reis naar Engeland, in de tijd dat Engelse tuinreizen net in zwang kwamen”.

Nieuwe leden welkom
De club telt nu ongeveer vijftig leden, waarvan het grootste deel actief is: in eigen tuin, in het excursietraject, of soms alleen in het lezingentraject. Elk jaar zijn er nieuwe tuinliefhebbers die zich aansluiten. “Maar hoe meer zielen, hoe meer vreugd: nieuwe leden zijn van harte welkom!” vult de secretaris aan.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Gorssel, 13 november 2012 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends