Laatste nieuws

Tunnel Hulzerdijk Almen geopend

Onbeveiligde spoorwegovergangen zijn bijna verleden tijd. Ruim een jaar geleden waren er nog vier dicht bij elkaar tussen de Elzerdijk en de Kapelweg bij Eefde en Almen. Daarvan zijn er twee opgeheven, één is nu beveiligd en één is vervangen door een tunneltje dat is vernoemd naar een oorlogsheld met een bijzonder verhaal. 

Nieuw Zeelandse held
RaymondCammock kleinPiloot Raymond Cammock (Foto familiecollectie)Bij de Hulzerdijk is een nieuw tunneltje gebouwd en dat is donderdag 24 maart 2022 officieel geopend. De tunnel heeft een bijzondere naam gekregen, de R.J. Cammocktunnel, vernoemd naar de in de buurt omgekomen Nieuw Zeelandse piloot Raymond Cammock. Deze is met zijn vliegtuig in 1944 tijdens een aanval op een Duitse munitietrein neergeschoten. Hij wist daarbij nog wel zijn vliegtuig te laten neerkomen op een wagon die explodeerde tot een vuurzee. Tijdens de werkzaam­heden zijn rondom het spoor resten van het vliegtuig en munitie gevonden.
Familieleden van Cammock en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen waren aanwezig bij de officiële opening van de tunnel.  Namens de gemeente waren burgemeester Sebastiaan van 't Erve en wethouder Eric-Jan de Haan aanwezig.

Gemeente Lochem vrij van gevaarlijke overwegen
TunnelHulzerdijk kleinDe nieuwe tunnel bij de Hulzerdijk (Foto Erwin Meijer)ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben de ambitie om voor eind 2023 alle 180 openbaar toegankelijke niet actief beveiligde spoorwegovergangen (Nabo’s) op te heffen of te beveiligen. Op dit moment is de helft van alle openbare Nabo’s aangepakt.
De gemeente Lochem telde acht Nabo’s.

Voetgangers, fietsers en ruiters
Het tunneltje kan gebruikt worden door voet­gangers, fietsers en ruiters. Daar lijkt het wel wat krap voor en op het diepste deel zit aan beide zijde een bocht, waardoor het wat onoverzichtelijk is. Bij de ingangen staat zodoende een bord waarop fietsers en ruiters worden gevraagd af te stappen. 
  

 

Gorssel, 24 maart 2022

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends