Laatste nieuws

Tussen droom en daad: Ferdinand Erfmann in Museum MORE

      Erfmann 2

      Erfmann 3

      Erfmann 5

      Erfmann 8

      

Vanaf 31 januari a.s. is er in Museum MORE een overzichtstentoonstelling te zien over het leven een werk van Ferdinand Erfmann (1901-1968). Deze uiterst excentrieke kunstenaar mag beschouwd worden als Nederlands beste naïeve schilder. Erfmann, afkomstig uit een theaterfamilie, bouwde obsessief aan een oeuvre vol variétéartiesten, travestieten, prostituées en acrobaten. Maar ook baadsters, altijd stevig gebouwde vrouwen, beeldde Erfmann bewonderend af. Het zijn prachtige mythische figuren.

Ferdinand Erfmanns naam en faam leeft vooral bij kenners en dat is echt zonde, volgens artistiek directeur Ype Koopmans. ”Hij verdient het om voluit in de aandacht te staan bij een breed publiek”.
Dit wordt de eerste grote overzichts-tentoonstelling van de kunstenaar in 20 jaar, met ruim 80 schilderijen en prachtig documentatiemateriaal over zijn leven. Een soms tragikomisch leven tussen droom en daad. Zijn onmogelijke liefdes, zijn ijdelheid als circusacrobaat en krachtmens zijn terug te ‘lezen’ in bijna autobiografische schilderijen. Erfmann werkte ’s nachts en kon alleen dan zijn ideaal van zwaargebouwde vrouwen dicht naderen. Bij daglicht lukte het hem niet om daadwerkelijk contact te maken met deze gedroomde machtige nimfen. De portretten van zijn indrukwekkende mensfiguren lijken vaak androgyn. Sterker nog: Erfmann beeldde zichzelf ook als vrouw af. Ondanks het artistieke en financiële succes aan het einde van zijn leven, bleef Erfmann hardnekkig geloven in zijn eigen ‘onverkoopbaarheid’. Hij voelde zich een miskend kunstenaar, gekwelde travestiet en eenzame vrijgezel. Erfmann overleed in 1968 op Sardinië onder onduidelijke omstandigheden, tijdens het zwemmen in de Middellandse zee.

De werken voor de tentoonstelling zijn afkomstig uit de collectie van Museum MORE, museale en particuliere bruikleengevers waaronder Stichting Mokum, Stedelijk Museum Amsterdam, Nederlands Theater-instituut, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Kunstuitleen Rotterdam, Bonnefantenmuseum, Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Schiedam, Dordrechts Museum en Museum Arnhem.

Publicatie
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een boek over Ferdinand Erfmann. Auteur is Feico Hoekstra. Uitgeverij WBooks.

75.000 bezoekers in 7 maanden
17 januari jl. was de laatste dag van de grote overzichtstentoonstelling van Museum MORE ‘Scherp Kijken’ die vanaf de opening van het museum op 2 juni 2015 te zien was. Ruim 75.000 mensen bezochten deze eerste expositie. Tot 31 januari a.s. zijn 2 van 7 zalen niet toegankelijk in verband met de opbouw van de nieuwe tentoonstelling, maar verder is het museum gewoon geopend.

‘Ferdinand Erfmann, Nederlands beste naïef’ is te zien in Museum MORE van 31 januari t/m 29 mei 2016.

Foto's: Werk van Erfmann dat te zien zal zijn in Museum MORE vanaf zondag 31 januari a.s.
Foto rechts: Ferdinand Erfmann - vooroorlogs - Museum MORE - fotograaf Ger Sleurs

  


Gorssel, 20 januari 2016

 

Erfman 11   Erfmann 10

 

Erfmann 1   Erfmann 4

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends