Laatste nieuws

Unieke krantenbezorger neemt afscheid

Eind juni 2021 vallen de laatste kranten, voorzien van zijn persoonlijke boodschap, in Gorssel door de bus: bezorger Sander Luntungan (66) houdt het na ruim vijf jaar voor gezien. Of eigenlijk is het vooral zijn vrouw die het wel mooi geweest vindt zo: “Ze vindt het tijd dat ik het wat rustiger aan ga doen en wat meer nachtrust pak”, aldus de misschien wel meest bevlogen krantenbezorger van Nederland.

Geen bevlieging
LuntunganSanderKrant kleinBeeld uit een interview met Sander Luntungan op het videokanaal van De StentorZijn vrouw dacht dat het een bevlieging was die na een paar weken wel zou stoppen. Het liep anders. Iedere morgen om kwart voor drie op om de kranten, waaronder De Stentor, op tijd in ontvangst te nemen. Vanuit zijn woonplaats Eefde eerst naar het depot in Zutphen en de laatste jaren naar Deventer om dan voor zes uur weer thuis te zijn. Als de klus geklaard is, heeft hij er weer 23 kilometer opzitten. Op 170 plaatsen is dan de krant bezorgd en op zaterdag zijn er dat nog dertig meer. Daarna wacht Sander nog een dagtaak als chauffeur bij PlusOV.

Groet of spreuk
Gewoon even gauw een krant door de brievenbus drukken, dat is niet bepaald Sanders werkwijze. Als iemand slecht ter been is, zorgt hij ervoor dat de krant niet van de mat geraapt hoeft te worden. Een sleutel in het slot, het licht aangelaten of een platte autoband? Sander zorgt ervoor dat de abonnees erop geattendeerd worden. Maar een boodschap van Sander is zeker niet altijd van praktische aard: in het weekend gaan ‘zijn’ kranten vergezeld van een handgeschreven post-it met een groet of spreuk die vaak tot nadenken stemt.

Overpeinzingen
Nadenken doet Sander zelf ook graag in de vroege ochtenden wanneer hij de kranten bezorgt. De rust en stilte geven hem de gelegenheid om zijn gedachten te laten gaan over de serieuze zaken van het leven, zoals sociaal-maatschappelijke vraagstukken en het milieu. Door middel van lange brieven maakt hij de krantenabonnees graag deelgenoot van zijn overpeinzingen. 

Zorgzaam en betrokken
Een krantenbezorger ook die zijn taak serieus neemt: Sander stond zichzelf niet meer dan vijf vakantiedagen per jaar toe om zich ervan te verzekeren dat de abonnees hun krant correct bezorgd kregen. En kon door omstandigheden de krant ’s morgens niet op tijd worden bezorgd, dan zorgde Sander ervoor dat de krant nog dezelfde dag werd nageleverd. Mocht een krant onverhoopt zelfs tweemaal niet worden bezorgd, dan legde hij zichzelf een ‘boete’ op: de benadeelde abonnee ontving dan een fles wijn of een vlaai. 
Dat Sanders inzet en betrokkenheid enorm worden gewaardeerd, blijkt wel uit de vele positieve reacties en kaarten die hij in de afgelopen jaren heeft mogen ontvangen. Het zijn inmiddels twee dikke ordners vol. Ook haalde hij in 2019 de landelijke televisie, toen hij tijdens zijn ronde werd verrast door Paul de Leeuw in het programma ‘Paul Pakt Uit!’. Negatieve ervaringen heeft hij eigenlijk niet: “Alleen het vele wisselen van de bezorgadressen was weleens lastig. En ik ben afgelopen winter twee keer vast komen te zitten in de sneeuw.”

‘Extra bijlage’
Voor de krant wordt het een hele uitdaging om het bezorgen op hetzelfde niveau te houden. En de lezers zullen met zekere weemoed terugdenken aan de ‘extra bijlage’ op zaterdag.
  


Gorssel, 8 juni 2021

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends