Laatste nieuws

Vaste Prik houdt een peukenactie

Vaste Prik Gorssel wil rokers helpen om hun afval mee naar huis te nemen en gaan aanstaande zaterdag met een peukenzuiger dit zwerfaval van straat verwijderen. Sigarettenfilters zijn van plastic en zijn slecht voor milieu en dieren.

Irma met peukenzuiger kleinIrma Krommenhoek demonstreert een peukenzuigerIedere vierde zaterdagochtend van de maand is Vaste Prik te vinden in de straten van Gorssel. Met prikstok en vuilnis­zakken ruimen zij zwerfafval op. Komende zaterdag 23 september om 9.45 uur gaat de groep rokers helpen om hun peuken mee naar huis te nemen. In het dorp delen zij zak­asbakjes uit. Veel rokers weten niet dat de binnenkant van de filterhuls jaren in het milieu blijft liggen en uiteindelijk tot micro­plastics vervalt.

Peukenzuiger
Ook gaan zij met een heuse ‘peukenzuiger’ van Welzijn Lochem het straat­beeld in Gorssel vrijmaken van (giftig) plastic restafval van filter­sigaretten.
Vaste Prik Gorssel wil alle filterhulzen uit het straatbeeld laten verdwijnen, en dan niet in een plantenbak of in de regenput, maar gewoon na het roken de peuk mee naar huis. “Want het is toch gek dat je als roker wel met een pakje sigaretten en een aansteker in je zak loopt, maar niet een zak­asbakje bij je hebt?”, aldus kernlid Irma Krommenhoek. “Peuk mee naar huis is een kleine moeite, maar een groot gebaar voor de inwoners van Gorssel. Degenen die dit al doen: super.”

Nieuwe vrijwilligers welkom
Vaste Prik verzamelt om 9.45 uur voor Zo en Nu aan de Hoofdstraat 43 in Gorssel. Eerst een kopje koffie met iets lekkers erbij en daarna aan de slag. Materialen worden uitgedeeld en de routes worden verdeeld over duo’s. Irma: “Iedere maand ontvangen we nieuwe vrijwilligers die zich willen inzetten voor een schone omgeving, kom gerust een keer meelopen. Van harte welkom.” 
Meer info via email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. maar u kunt ook gewoon zaterdagachtend 23 september om 9.45 bij de groep aansluiten.
  

Gorssel, 18 september 2023

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends