Laatste nieuws

Veel belangstellenden bij Stille tocht Gorssel

Al sinds kort na de Tweede Wereld­oorlog organiseert de Oranje­vereniging Gorssel tijdens de doden­herdenking op 4 mei de ‘Stille tocht’ naar de begraaf­plaats in Gorssel. Ook in 2022 liepen veel belang­stellenden mee.

Indrukwekkend
Doden 1 kleinRond half acht vertrokken tientallen belang­stellenden vanaf Den Oldenhof in Gorssel te voet richting de Algemene Begraaf­plaats aan de Zutphenseweg, onder klokgelui en vooraf­gegaan door leden van de scouting met de kransen. Onder­weg sloten meer mensen aan en ook op de begraaf­plaats waren mensen gekomen om te gedenken.
Doden 3 kleinDaar speelde De Harmonie Gorssel-Eefde en na de Last Post door een trompet­tist werden twee minuten stilte in acht genomen: een indrukwekkend moment. Na het spelen van het Wilhelmus werd een kort gedicht voor­gelezen, waarna onder anderen gemeenteraads­lid Marleen van der Meulen en Marc a Campo, voorzitter van de Oranje­vereniging Gorssel, kransen bij het oorlogs­monument legden en bloemen bij de graven.

Oorlogsmonument 
Doden 4 kleinHet oorlogs­monument op de begraaf­plaats bevat de graven van A. (Aron) Polak, Fr. (Frans) Bennekers, L.W.F.  (Lourens) van Velden, A.G.  (Andries) Brinkman, G.H.W.J. (Gerrit) Loman, L.H.J.J. (Louis) Mazel en J. (Jacob) Meijer. Zij werden op 24 september 1944 door de bezetter gefusilleerd. Erwin Meijer, zoon van Jacob Meijer, legde een krans bij het monument. 

Lancaster
Doden 5 kleinDrie zonen van de Engelse mecanicien Kurn, bemannings­lid van een op 5 januari 1945 door een Duitse Messerschmitt in Harfsen neer­geschoten Britse Lancaster, waren aanwezig om de herdenking bij te wonen. Alle zeven bemannings­leden kwamen bij de crash om het leven en liggen begraven op de Gorsselse begraaf­plaats.

Namen
Na afloop liepen de aan­wezigen langs de graven weer richting de protestantse kerk in Gorssel. Daar speelde een kwartet blazers van De Harmonie, terwijl de namen werden getoond van inwoners van de voormalige gemeente Gorssel die in de Tweede Wereld­oorlog zijn omgekomen. Er werden kaarsen gebrand, Joop Hekkelman hield een vertelling en Henk Veenen­daal speelde enkele persoonlijke muzieknummers. Dit alles om gezamen­lijk de gevallenen te herdenken en de vrijheid - juist nu - te waarderen.


Gorssel, 8 mei 2022

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends