Laatste nieuws

Veel betrokkenheid en interactie bij 'Een avond om te delen'

GorsselSamSam21-1-15JTE 5Foto's: Janny Schiphorst www.jtefotografie.nlEr waren ongeveer vijftig betrokken Gorsselnaren afgekomen op de door GorsselSamSam georganiseerde ‘Avond om te delen’ op 21 januari jl. in de J.A. de Vullerschool. Er werd volop gediscussieerd over hoe je mensen met een beperking of met een moeilijke positie op de arbeidsmarkt kan helpen aan passend werk of op een andere manier een zinvolle plaats kan bieden in de samenleving. Sprekers van het werkatelier en Zozijn gaven daar mooie voorbeelden van en ondernemers werden enthousiast voor stageplekken of werkervaringsplaatsen.
Onder de bezoekers waren vertegen­woordigers van diverse organisatie, ondernemingen en buurt­verenigingen. Maar er waren ook veel dorpsgenoten die zich aangesproken voelden door het thema.

Het Werkatelier
GorsselSamSam21-1-15JTE 3Ruud Heuvelman vertelt over het WerkatelierRuud Heuvelman vertelde het een en ander over het Werkatelier, dat sinds 1 oktober 2014 in Gorssel actief is met als doel om langdurig werkelozen weer aan de slag te helpen. Door hun situatie hebben deze mensen problemen met het dagritme, de werkdiscipline en het opbouwen van sociale netwerken. Het Werkatelier biedt werk en trainingen om deze vaardigheden weer aan te leren en via ondernemers worden stageplekken en werkervaringsplaatsen aangeboden. Het werkatelier heeft ook een ‘Kringloop­paleis’, zeg maar een kringloop­winkel, maar dan vooral via Marktplaats.nl. Maar de spullen zijn ook gewoon te koop in het pand aan de Poststraat. Het Werkatelier is een burgerinitiatief dat geheel op vrijwilligers draait en krijgt geen subsidie.

Zozijn
GorsselSamSam21-1-15JTE 14Gert-Jan Witkamp van ZoZijn (rechts) en voorzitter Andrea van SchieZozijn verleent zorg aan mensen met een verstandelijke beperking en daar hoort een goede dagbesteding bij. Drie medewerkers vertelden daar meer over: Gorsselnaar Erik Bötzel, Gert-Jan Witkamp en Lucienne Pad. De cliënten van Zozijn vinden moeilijk passend (vrijwilligers)werk maar als dat lukt blijken het meestal zeer gedreven en gemotiveerde krachten te zijn. Mensen werken bijvoorbeeld met begeleiding van Zozijn als vrijwilliger bij verenigingen of maatschappelijke organisaties. Zo worden bij FC Zutphen sportvelden onderhouden, tribunes geveegd en de ramen van de kantine gelapt. Een prachtige win-win-situatie. Dit is samenwerken en mensen verbinden!

Discussie
Met een glaasje wijn of sap kwam er vervolgens een discussie op gang tussen de sprekers en de aanwezigen. Er kwamen leuke voorstellen en suggesties op tafel. Iedereen dacht mee en er viel veel enthousiasme te beluisteren. Sommige mensen boden spontaan hun expertise aan voor het Werkatelier. Anderen wilden graag met Zozijn in gesprek omdat ze mogelijkheden zagen tot samenwerking.

GorsselSamSam21-1-15JTE 19Veel discussie en ideeën na afloopGorsselSamSam spreekt van een nuttige en hartverwarmende avond. "Het was een avond om te delen” aldus de voorzitter van de bijeenkomst Andrea van Schie, “we hebben veel geleerd en veel inspiratie opgedaan en het heeft meteen al een paar concrete voorstellen opgeleverd." 

Het werk en de discussie houdt natuurlijk niet op na de bijeenkomst. Ideeën en vragen zijn welkom bij de werkgroep: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

GorsselSamSam (voorheen Werkgroep Sociaal Maatschappelijke Vraagstukken) is onderdeel van de Vereniging Dorpsraad Gorssel en ziet als haar opdracht mensen met elkaar te verbinden, initiatieven te stimuleren en mee te denken over nieuwe ideeën en processen.

Meer:

  • www.werkatelier.eu 
  • www.zozijn.nl 
  • GorsselSamSam op de website van de Dorpsraad Gorssel
  • Meer foto's van deze avond op Gorssel.nl
  • Contact met GorsselSamSam: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Gorssel, 24 januari 2015

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends