Laatste nieuws

Veel onduidelijkheid over bomenkap Elfuursweg

Veel mensen in Gorssel en omgeving hebben verontwaardigd en bezorgd gereageerd op de kap van vijf eiken aan de Elfuursweg op 2 december vorig jaar. Het plan was zelfs om 75 laanbomen aan de Elfuurs­weg, Huzaren­laan en Dommerholts­weg te kappen, maar door alert reageren van buurt­bewoners heeft de gemeente het werk snel kunnen stilleggen. De bomen staan op grond van de gemeente. De eigenaar van het aanliggende perceel landbouw­grond had opdracht gegeven voor de kap en had daarvoor vergunning aangevraagd bij de provincie.

Bomenkap MT kleinKap van vijf eiken aan de Elfuursweg (foto 27-12-2022)
Juridisch onduidelijk
Het is nog steeds onduidelijk of de opdrachtgever van de kap in zijn recht stond en dat wordt nog nader onder­zocht. De kap en hoe het mogelijk is dat de gemeente hier niets van wist is naar aanleiding van raads­vragen door LochemGroen ook in de gemeente­raad besproken. Wethouder Lex de Goede heeft aangegeven dat de provincie in dit geval inderdaad de vergunning­verlener is, dan wel dat dit bij de provincie dient te worden gemeld. Als het om meer dan 20 laan­bomen gaat lijkt de gemeente buiten spel te staan, ook al heeft de gemeente een eigen beleid voor vaak beeld­bepalende laan­bomen.
De boer die opdracht had gegeven voor de kap van de 75 bomen was in 2020 ook verantwoordelijk voor de kap van bomen aan de Voortseweg. Die kap zou illegaal zijn geweest en de boer zou ervoor zijn beboet en er zou hem herplant­plicht opgelegd zijn.

BomenkapKaartje kleinBeoogde kap van 75 bomen Reacties naar gemeente
Ondertussen wordt vooral op diverse social media kanalen door veel mensen hun veront­waardiging en bezorgd­heid geuit. Het is ook lastig te begrijpen dat iemand 75 gezonde en fraaie laan­bomen zou kunnen kappen die op grond van de gemeente staan en dat de gemeente daar geen vergunning voor zou hoeven te geven, zelfs er niet van op de hoogte hoeft te zijn.
Veel burgers hebben de gemeente reeds per email (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) hun boosheid of bezorgd­heid overge­bracht en de gemeente gevraagd alles in het werk te stellen om verdere kap te voorkomen.

 
Redactie Gorssel.nl
7 januari 2023

   

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends