Laatste nieuws

Verbeter de wereld, stimuleer het lezen

In het kader van het kinderboeken lees- en boekenproject ‘Lezen vergroot je wereld’ van de Gorsselse Stichting Munira bezochten Henk en Evelien van Dort, initiatiefnemers van Munira, het eiland Curaçao.

Lezen vergroot je wereld
Munira1
Het project ‘Lezen vergroot je wereld’ is door de Gorsselse Stichting Munira opgezet in samenwerking met de bibliotheek op Curaçao (BNK) en een tiental basisscholen. Door de meertaligheid van de kinderen op het eiland en de instructietaal op de scholen (afwisselend Papiamentu en Nederlands) is het leesniveau van de leerlingen zeer laag, waardoor de ontwikkeling van het leerproces wordt belemmerd. De samenwerking met de bibliotheek en de jarenlange ervaring van Evelien en Henk op de Antillen zorgen ervoor dat hun programma goed is afgestemd op de vraag en dankbaar en enthousiast wordt ontvangen.

Kinderboekenweek
Evelien nam met een interactief programma over haar boeken deel aan de opening van de kinderboekenweek op Curaçao, een groot feest voor ruim duizend kinderen. Daarnaast verzorgden Evelien en Henk programma’s op een aantal basisscholen en de naschoolse opvang F.E.L.I.S. om het enthousiasme voor het lezen te bevorderen. De naschoolse opvang F.E.L.I.S. is gevestigd in Otrabande (Willemstad), een sociaal zeer zwakke wijk. De opvang steunt dagelijks een vijftigtal kinderen in hun eerste levensbehoeften en helpt ze huiswerk maken. De dagelijkse leiding is in handen van Gerda van Petersen, afkomstig uit Zutphen.

‘Fiona het veulen’
Onderdeel van het grote aantal boekenpakketten dat door Munira aan een tiental basisscholen en instellingen werd gedoneerd was het door Evelien geschreven en door mensen van het eiland in het Papiamentu vertaalde boek ‘Fiona het veulen: E chikí yama Fiona .

Motorische ontwikkeling
Munira2
Het werkbezoek stond in het teken van motorische ontwikkeling, bedoeld om ‘beweging’ meer bij het nog zeer klassikale onderwijs te betrekken. Motorische ontwikkeling en bewegen dragen namelijk bij aan het leerproces en versterken de basis ervan. Een door Evelien gehouden lezing over dyslexie en motorische ontwikkeling werd door ruim honderd bezoekers zeer goed ontvangen.

Slechte leeromstandigheden
In het algemeen zijn de leeromstandigheden van veel kinderen zeer moeizaam, er is veel armoede en sociale wanorde op het eiland. Dat is een heel ander plaatje dan de witte zandstranden en palmbomen die doorgaans via de reclames worden aangereikt.
Evelien: ‘We kijken terug op een zinvol en inspirerend lees- en boekenproject, een project waar we ons als vrijwilligers samen met de lokale bevolking graag sterk voor maken.’ 


www.evelienvandort.nl
www.stichtingmunira.nlGorssel, 14 november 2015

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends