Laatste nieuws

Verduurzaming: buurtbijeenkomst en energiecafé

Klimaat­burgemeester Marloes van Schaik lanceerde een ‘buurt­aanpak’ in Gorssel-Noord om woningen te ver­duurzamen: een eerste bijeen­komst is gepland. Volgende maand organiseren Lochem­Energie en Dorpsraad in Gorssel een energie­café.

Gorssel-Noord
KlimaatMarloes kleinEind 2022 lanceerde Marloes van Schaik, Klimaat­burgemeester van de gemeente Lochem, een zo­genaamde ‘buurtaanpak’ in Gorssel-Noord. Doel is samen met buurt­genoten de woningen en buurt te ver­duurzamen (zie het artikel op Gorssel.nl van 3 januari 2023). Uit een door Marloes opgezette enquête is gebleken dat er interesse is om een stap te zetten in het ver­duurzamen. Om snel van start te gaan wordt op vrijdag 27 januari 2023 van 19.00 tot 20.30 uur een eerste buurt­bijeenkomst georganiseerd. Deze bijeen­komst voor bewoners in Gorssel-Noord is bedoeld om kennis te maken met elkaar, kennis uit te wisselen en de resultaten van genoemde enquête en het vervolg­proces te bespreken. Bewoners van Gorssel-Noord die erbij willen zijn kunnen zich uiterlijk woensdag 25 januari aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld daarbij naam en specifieke interesse in verduurzamings­maatregel(en). Na aanmelding wordt de locatie van de buurt­bijeenkomst doorgegeven. De enquête kan nog ingevuld worden via Enquête Gorssel-Noord samen verduurzamen. “Maar”, zegt Marloes, “ook als je de enquête niet hebt in­gevuld, ben je van harte welkom!”

Energiecafé
Een ander onder­deel van deze zogenaamde ‘buurtaanpak’-projecten zijn de energie­cafés, die door Lochem­Energie in samenwerking met dorps­raden worden georganiseerd. De energie­cafés willen inzicht te geven in klimaat- en energie­gevolgen en helpen bij het ver­duurzamen van woningen. Onderwerpen als energie­besparing, isolatie, warmte­pompen en zon op dak komen aan bod. Er is aandacht voor elektrische deel­auto's, innovaties zoals energie­opslag en ook voor energie­armoede. Volgens Tonnie Tekelen­burg, coördinator Buurt­aanpak bij LochemEnergie, lijkt de tijd er rijp voor: “Iedereen maakt zich zorgen om de klimaat­verandering en de hoge energie­rekening, die beide al sterk voelbaar zijn”.
In Gorssel wordt in samen­werking met de commissie Duurzaam­heid van de Dorpsraad op maandag­avond 20 februari 2023 in ‘t Trefpunt een energiecafé georganiseerd. Ook hier is Marloes van Schaik bij betrokken. 


Gorssel, 24 januari 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends