Laatste nieuws

Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschap

Op 15 maart 2023 zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten. Op deze dag kan ook gestemd worden voor het Algemeen Bestuur van Water­schap Rijn en IJssel.

Provinciale Staten
Provinciale Staten (PS) van Gelder­land bestaan uit 55 leden. Ze geven opdracht aan Gedeputeerde Staten (GS) om plannen te maken voor de in­richting van de provincie. Vervolgens controleren ze de uit­voering van alle plannen. En ze kiezen de leden van de landelijke Eerste Kamer. Een stem bij de Provinciale Staten­verkiezingen bepaalt dus uit­eindelijk ook hoe de samen­stelling van de nieuwe Eerste Kamer eruit komt te zien.
Verkiezingen23KLStaten- en Waterschapsverkiezingen 2023Aan de staten­verkiezingen van 2023 doen in Gelderland achttien partijen mee. Dat zijn: 50 PLUS, BBB, Belang Van Neder­land (BVNL), CDA, Christen­Unie, D66, FVD, GroenLinks, JA21, Lokale Partijen Gelderland, ONS Gelderland, PvdA, Partij voor de Dieren, PVV, SGP, SP, Volt en VVD.
De nieuw gekozen Staten­leden kiezen op 30 mei 2023 de leden van de Eerste Kamer.

Algemeen Bestuur Waterschap
Het Algemeen bestuur van Water­schap Rijn en IJssel bestaat uit dertig leden en is verantwoorde­lijk voor het strategische beleid en de beleids­kaders van het waterschap. Tijdens de waterschaps­verkiezingen kunnen 26 leden van het nieuwe algemeen bestuur gekozen worden. De andere vier leden hebben geborgde zetels (twee voor vertegenwoordigers van de Vereniging van Bos- en Natuurterrein­eigenaren (VBNE) en twee voor LTO Noord (ondernemers­vereniging voor boeren en tuinders in de negen noordelijke provincies).
Aan de waterschaps­verkiezingen doen in Gelderland in 2023 mee: CDA, Water Natuurlijk, Partij van de Arbeid (PvdA), VVD, Vrienden van de Berkel, 50PLUS, AWP, Ondernemend­Water en BBB. 

Stemlokalen
In Gorssel zijn stem­lokalen ingericht in de protestantse kerk (corona­proof, Hoofdstraat 27), ’t Trefpunt (Molenweg 53-55) en De Borkel (Hoofd­straat 61a). De stem­lokalen zijn open van 07.30 tot 21.00 uur.


Redactie Gorssel.nl
7 maart 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends