Laatste nieuws

Vliegtuig en stoffelijke resten piloot geborgen

De berging van het vliegtuig dat op 26 september 1944 neerstortte tussen Eefde en Gorssel is eerder dan verwacht af­gerond. De werkzaam­heden zijn succesvol verlopen. Er zijn wrak­delen, stoffelijke resten en uniform­fragmenten gevonden en geborgen. Nader onderzoek moet uit­wijzen of de stoffelijke resten inderdaad van de vermiste Britse piloot William Hurrell zijn. Doordat de berging deze week al is afgerond, gaat de bezoekers­dag van 20 november 2019 niet door. Hiervoor in de plaats is er op die dag een herdenking. 

Het toestelnummer hoort bij de vermiste piloot
Berging5 kleinHet toestel is de Hawker Typhoon MN582 van het 175e Squadron van de Britse Royal Air Force. Dat blijkt uit unieke code­nummers die op delen van het toestel zijn gevonden. De Hawker Typhoon MN582 keerde op de fatale september­dag niet terug van een gewapende verkennings­vlucht. De officiële omschrijving was ‘neergeschoten nabij Apeldoorn door een Messer­schmitt 109’. Bij het toestel werden honderden granaten van de boord­kanonnen van het toestel gevonden en de verwachte acht raketten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) zorgt voor de ruiming van de aangetroffen boord­munitie.

Stoffelijke resten
Hurrell kleinFlight Sergeant William R.S. Hurrell (geboren 1 mei 1923, gesneuveld 26 september 1944)De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft stoffelijke resten  veilig gesteld. Nader onderzoek in het labora­torium van de BIDKL in Soesterberg moet uitwijzen of de geborgen stoffelijke resten van de vermiste piloot van de MN582, Flight Sergeant William Hurrell, zijn. De resultaten van het onder­zoek zullen ter goedkeuring worden aangeboden aan het Britse Ministerie van Defensie. Dit kan enige tijd duren. Pas daarna zal het Britse Ministerie van Defensie de voorbereidingen voor een herbegrafenis­ceremonie starten. 

Nabestaanden Hurrell
De nabestaanden van Flight Sergeant William Hurrell in Australië zijn door burgemeester Van ’t Erve geïnformeerd over de vondst van het toestel en de stoffelijke resten. Zij komen op uit­nodiging van de gemeente over naar Nederland om de locatie waar het toestel neerstortte te bezoeken en de herdenkings­dienst bij te wonen. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Ik heb goede hoop dat we William Hurrell uiteindelijk zijn laatste, eervolle rust­plaats kunnen geven. Ik ben Defensie en de bergings­experts erg dankbaar voor hun professionele en gedegen werk en kijk uit naar de komst van de na­bestaanden.” 

Nationaal Bergingsprogramma Vlieg­tuig­wrakken
Het vliegtuigwrak werd in opdracht van de gemeente Lochem geborgen in het kader van het Nationaal Bergings­programma Vliegtuig­wrakken van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijks­relaties. Het project werd uitgevoerd door de samenwerkende gespecialiseerde bergings­diensten van het Ministerie van Defensie, ondersteund door het civiel­technische bedrijf Leemans Speciaal­werken.

Herdenking in plaats van bezoekersdag
Vanwege de onvoorziene snelle afronding van de berging gaat de bezoekers­dag op 20 november 2019 niet door. Wel wordt er die dag een herdenking gehouden. Belangstellen­den zijn hierbij van harte welkom, maar het aantal plaatsen is beperkt.
Toegang uitsluitend na aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op de website van De Stentor (direct link) is een informatief filmpje over de bergingsresultaten te zien.


Gorssel, 14 november 2019   

Deel deze pagina

Reageer

Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels

Als antwoord op Some User