Laatste nieuws

Voorwerpen WO-II gezocht

Op 4 en 5 mei 2022 wil de Historische Vereniging De Elf Marken in samenwerking met een verzamelaar en de Oranje­vereniging Harfsen-Kring van Dorth in ‘Ons Gebouw’ in Harfsen een tentoonstelling over de Tweede Wereld­oorlog en de bevrijding van Harfsen organiseren. De organisatie is op zoek naar oorlogs­voorwerpen.

Harfsen in WO-II
ElfMarkenWO II kleinIn Harfsen en omringende dorpen is tijdens de oorlog en de bevrijding veel gebeurd. Te denken valt onder meer aan: wapen­droppingen door het verzet; het bieden van schuil­plaatsen aan onderduikers; de verzetsgroep rondom onder anderen Gerrit Slagman; de V1-lanceringen bij Harfsen en Joppe; de Operatie Cannon­shot (oversteek IJssel door de Canadezen vanuit Gorssel); zware gevechten bij de bevrijding van oud-Harfsen (met als gevolg dat het dorp Harfsen na de oorlog naar het noorden ‘verhuisde’). 

Voorwerpen en documenten
Veel voorwerpen uit de oorlog liggen nog altijd vergeten op zolders, in schuren of kelders, maar kunnen des­ondanks voor de organisatie van grote betekenis zijn. Particulieren met oorlogs­voorwerpen wordt gevraagd om voor regionale inventarisatie en eventuele expositie contact met de organisatie op te nemen. Gedacht kan worden aan militaire voor­werpen van de Canadese, Duitse en Nederlandse legers, zoals: helmen, uniformen, insignes, uitrustings­stukken, munitiekisten, et cetera. Verder is er ook belangstelling voor objecten die te maken hebben met het verzet, colla­boratie, het dagelijkse leven in bezettings­tijd en de bevrijding. Documenten, zoals brieven, affiches of foto’s zijn ook welkom.

Contact
Voor inventarisatie, aanmeldingen, verhalen of tips of het vinden van een goed 'thuis' voor oorlogsvoorwerpen kunt u vrijblijvend contact opnemen met de organisatie (contactpersoon Piet Meininger): tel. 06-51606500 of email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en/of: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Alle reacties worden discreet behandeld.


Gorssel, 1 maart 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends