Laatste nieuws

Vrijwilligers gezocht voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen

Veel inwoners van Gorssel en omgeving willen graag iets doen voor de inwoners van Oekraïne die door een afschuwelijke oorlog getroffen zijn. Er worden op grote schaal hulp­goederen gegeven en er is op 23 april een benefiet­concert. Maar er is ook behoefte aan praktische onder­steuning voor de vluchtelingen die in de gemeente Lochem worden opgevangen. Een groep inwoners uit Gorssel en Epse neemt het initiatief om een groep vrijwilligers bij elkaar te brengen die vluchtelingen de eerste dagen in Gorssel deze praktische onder­steuning kunnen bieden.

Praktische hulp

Vrijwilligers gezocht voor praktische hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne
De komende dagen arriveren ook in en rond Gorssel de eerste Oekraïense vluchtelingen. Zij worden zowel door inwoners thuis tijdelijk opgevangen, maar ook in (vakantie)huizen en hotels die ter beschikking worden gesteld. Vooral de laatste groep zal de eerste dagen behoefte hebben aan extra onder­steuning. Zij bevinden zich immers - in traumatische omstandigheden - in een voor hen vreemde omgeving. En dan gaat het in de eerste plaats om praktische hulp. 

Wegwijs
Vrijwilligers kunnen vluchtelingen wegwijs maken in hun nieuwe woonomgeving. Het gaat dan bij­voorbeeld om uitleg over praktische zaken als openbaar vervoer en voorzieningen. En misschien is er behoefte aan hulp bij huis­houdelijke zaken (zoals boodschappen doen). Of iemand wil eens een frisse neus halen om het hoofd leeg te maken: dan is het fijn als je een tip krijgt hoe en waar je dat in de buurt het beste kunt doen. Voor wat afleiding zorgen als daar behoefte aan is: samen iets onder­nemen (wandelen of fietsen, een spelletje). En niet te vergeten: ondersteuning bieden bij de Nederlandse taal of het Engels (als er basis­kennis aanwezig is), zodat er getolkt kan worden. Misschien zijn er kinderen die naar school kunnen: hulp daarbij is dan natuurlijk welkom. En gewoon eens iemand uit­nodigen voor koffie of thee, of meegaan naar de huisarts of de supermarkt.
De initiatiefnemers: “Alle beetjes helpen! Samen moeten we de vluchtelingen een veilige tijdelijke opvang bieden!”

Aanmelden
Kortom, wie als vrijwilliger in welke vorm dan ook een bijdrage wil leveren aan de opvang van Oekraïners in Gorssel en omgeving kan dat doen als ‘buddy,’ maar ook incidenteel. Grotere of kleinere activi­teiten, alleen of samen met andere vrijwilligers: het is ook afhankelijk van de vragen en de behoeften van de vluchtelingen én van ieders mogelijkheden als vrijwilliger. 
Belangstelling? Geef je dan op bij de volgende contactpersonen:
Henri Jaartsveld, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 06-10867850; Koos Bleeker, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 06-14102855; Nico Meerburg, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0575-493965. Graag tegelijkertijd bij twee van deze contactadressen opgeven.
Het zou ook fijn zijn als zich mensen opgeven die het Oekraïens en bijvoorbeeld Pools en Duits machtig zijn om als tolk/intermediair op te kunnen treden. 


Redactie Gorssel.nl
15 maart 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends