Laatste nieuws

Vrijwilligers gezocht voor vleermuizenwerkgroep

De gemeente Lochem kent een grote rijkdom aan vleermuizen en vleermuis­soorten. Vleermuizen zijn nuttige dieren die veel insecten vangen, maar ze hebben wel gebrek aan goede verblijf­plaatsen. Om deze beschermde dieren een handje te helpen, wil de gemeente de komende twee jaar zo’n 660 vleermuis­kasten ophangen aan laan­bomen in het buiten­gebied. Het vleermuiskasten­project vloeit voort uit het SoortManagementPlan Vleermuizen (SMP) dat is opgesteld door de gemeente Lochem om de vleermuizen­populatie op peil te houden.
Samen met Stichting Landschaps­beheer Gelderland (SLG) zoekt de gemeente belangstellenden voor een nieuw op te richten vleermuizen­werkgroep. Op 30 augustus 2022 is er een informatie­bijeenkomst in Almen, waar het project door de gemeente en SLG nader wordt toegelicht.

Vleermuizenwerkgroep
Vleermuiskast Peter Eekelder kleinVleermuiskast (foto Peter Eelkelder)Voor de op te richten werk­groep worden handige vrijwilligers gezocht die vanaf najaar 2022 willen helpen met nest­kasten ophangen en registreren. Dit gebeurt onder begeleiding van een ecoloog.
In samenwerking met een vleermuis­deskundige wordt ook een cursus aan­geboden, die uit enkele bijeenkomsten bestaat. In een eerste cursus­bijeenkomst wordt praktische informatie gegeven over vleer­muizen en over het ophangen van kasten. Ook is er aandacht voor veilig werken, bij­voorbeeld hoe je een ladder veilig plaatst. In het voor­jaar doen de vrijwilligers een ronde langs de kasten om te controleren of ze er nog hangen en of ze nog in goede staat zijn. In een volgende cursus­bijeenkomst leren de werkgroep­leden vleermuis­soorten te herkennen. Wie het interessant vindt kan vervolgens helpen bij het onder­zoek naar het gebruik van de kasten door de vleer­muizen.

Informatiebijeenkomst
De informatie­bijeenkomst op dinsdag­avond 30 augustus 2022 vindt plaats op Camping Domein Groot Besselink, Lage Lochemseweg 31c, 7218 PA Almen. De bijeenkomst begint om 19.30 uur, de inloop is om 19.15 uur. Aan­melden kan via de website van SLG.


Gorssel, 10 augustus 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends