Zaterdag 11 maart, een mooie ochtend om op de heide aan de slag te gaan. De lente zit in de lucht: zachte temperatuur, zonnetje en er zijn volop vogels te horen. De boomleeuwerik zingt zijn lied, drie buizerds en een sperwer cirkelen hoog in de lucht. Ook een roodborsttapuit liet zich weer zien en groepen kramsvogels vlogen over op weg naar hun broedbestemming in Noord- en Oost Europa.
Vrijwilligers
Op deze schitterende dag zijn twaalf vrijwilligers van de Natuurwerkgroep al vroeg te vinden op de Gorsselse Heide. Zij doen belangrijk werk voor het onderhoud en behoud van de heide. Afgelopen zaterdag hebben zij bijvoorbeeld zo'n 160 heesters (zoals krent, lijsterbes, hondroos, mei-, sleedoorn en hazelaar) aangeplant op een smalle heuvel bij de Gerrit Slagmanstraat. Verder hebben ze rond de blusvijver opslag van dennetjes, vuilboom en berk verwijderd. Zonder hun nuttige werk zou de heide al snel geen heide meer zijn, maar grasland en bos.
Iedere herfst en winter zijn ze zo’n acht keer op de heide te vinden en soms ook in het Hassinkbos in Epse. Aanstaande zaterdag (18 maart) wordt er nog een laatste keer gewerkt, daarna wordt de heide met rust gelaten, het broedseizoen begint immers.
Ingrijpende werkzaamheden
Naast de vrijwilligers met hun handgereedschap waren er de afgelopen jaren ook regelmatig zware machines in het gebied te vinden. In opdracht van de beheerder, de Stichting Marke Gorsselse Heide, is de heide afgelopen jaren behoorlijk uitgebreid. Een deel van het omliggende bos is gekapt om plaats te maken voor heide. Er zijn werkzaamheden uitgevoerd om verdroging te voorkomen en om de heide zijn oorspronkelijke natte karakter terug te geven. De heide is van oudsher een nat gebied, maar de militairen die het jarenlang als oefenterrein gebruikten hadden op veel plekken greppels en sloten gegraven. Dit leidde tot verdroging van het gebied, en vergrassing en verbossing. De waterhuishouding is nu weer hersteld. Ook zijn er struinpaden afgesloten en nieuwe wandel- en fietsroutes aangelegd.
Deze werkzaamheden zijn nagenoeg afgerond. Komend jaar worden nog nieuwe toegangshekken en informatieborden geplaatst. En het knuppelpad over het Lutea-ven moet nog worden afgemaakt, maar daarover lopen procedures.
Meedoen met de Natuurwerkgroep?
Lijkt het u wel wat om de Natuurwerkgroep te versterken? Extra hulp is natuurlijk altijd welkom.
Voor informatie kunt u contact opnemen met Hans Pasman, bereikbaar via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en via telefoon 06 2732 9247 (Redactie: contactgegevens gewijzigd 13 nov. 2023).
Gorssel, 14 maart 2017