Laatste nieuws

Vrijwilligersbijeenkomst Oekraïneproject

Op 10 februari 2023 was er in de protestantse kerk in Gorssel een bijeen­komst voor de vrijwilligers van het Gorsselse Oekraïne­project. Gorssel.nl was er bij en sprak met een aantal van hen. 
Alle vrijwilligers voelen zich nog steeds nauw betrokken bij de Oekraïners in De Bloemen­kamp.

Veel gebeurd
OekVrij 4 kleinProjectcoördinator Gerben AlgraGerben Algra, coördinator van het project, opende de bijeen­komst en heette de vrijwilli­gers van harte welkom. Daarbij noemde hij speciaal de mede­werkers van de gemeente en gaf vervolgens het woord aan Lex de Goede, kern­wethouder voor Gorssel. De wet­houder verwees om te beginnen naar de eerste bijeen­komst voor vrijwilligers op 5 juli 2022. OekVrij 1 kleinBoven en onder: betrokken vrijwilligers van het Oekraïneproject bijeen (foto's Magda Bolt en Emmy Mesritz)Sindsdien is er veel gebeurd. Inmiddels zijn er 89.000 ont­heemden, zoals de Oekraïners formeel genoemd worden, in Nederland. Een deel wordt bij particulieren op­gevangen. Het juiste aantal daarvan is moeilijk te bepalen, want niet iedereen meldt zich aan, of af als ze weer vertrekken. In Lochem waren aan­vankelijk honderd Oekraïners onder­gebracht in een hotel dat gerenoveerd zou worden. Ook huurt de gemeente accom­modatie bij het vakantie­park Europarcs, waar tot en met februari 2023 plaats is voor honderd Oekraïense vluchtelingen. In Gorssel zijn de meeste Oekraïners onder­gebracht in De Bloemen­kamp, waar ze tot eind 2023 kunnen verblijven. De Gorsselse Oekraïners lijken inmiddels goed ingebed in het dorp.
OekVrij 2JPG kleinDe wethouder bedankte alle vrijwilligers voor hun inzet en moeite voor de Oekraïense gemeen­schap.

‘Daar sta je dan’
OekVrij 3 kleinVervolgens was het woord weer aan Gerben Algra. “Daar sta je dan”, zo vervolgde Gerben zijn speech. “De vluchtelingen komen uit oorlogs­gebied en hebben vaak een gevaarlijke tocht achter de rug. En dan staan ze ineens in Gorssel. De Bloemen­kamp moest een haven worden waar ze zich veilig kunnen voelen.”
Het project begon met een groep vrijwilligers die zich bezig­hielden met het inzamelen van kleding, meubels, bedden­goed et cetera. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er één was­machine, stof­zuiger en koel­kast per drie appartementen zouden komen. Maar het aan­bod was zo groot dat ieder appartement zijn eigen voor­zieningen kreeg. Voor kleding werd een winkeltje opgezet, waar de mensen hun eigen spullen konden uit­kiezen. Ook status­houders kwamen er winkelen. Eind oktober 2022 is het winkeltje gesloten en is er een woon­voorziening van gemaakt. 

Sponsoren
Het aantal appartementen is ook uit­gebreid. In het begin waren er 28 appartementen beschik­baar, maar nu zijn er 37 van de in totaal 39 woningen in De Bloemen­kamp volledig ingericht.
Gerben noemde een aantal sponsoren van het project: Wijco Tapijtatelier Eefde, kringloop­winkels De Cirkel in Deventer en 2Switch in Zutphen en Keukenstudio Stormink in Gorssel. De Vuller­school en de Protestantse Kerk in het dorp stelden gratis ruimtes ter beschikking. 

Taalgroep
Toen de mensen er eenmaal waren moesten ze ook Neder­lands leren. Er werd een taal­groep opgericht: op woensdag­middag is er les in De Vuller­school en op donderdag­middag is er een gespreks­groep (Praathuis) in de recreatie­ruimte van De Bloemenkamp. Dit loopt nog steeds goed.
OekVrij 5 kleinDaarnaast is er een groep die zich bezighoudt met de informatie­voorziening en communicatie. De Oekraïners worden meegenomen in de Nederlandse tradities zoals Sinter­klaas, Kerst en Oud en Nieuw. En inmiddels gaan kinderen vanuit De Bloemenkamp voor onder­wijs naar Lochem. 
Er wordt ook aan werkbemiddeling gedaan. Zo zijn er vijf­tien mensen aan een baan geholpen.
Een aantal bewoners heeft last van traumatische ervaringen. Zij zijn via Zoom in therapie bij een psycholoog in Oekraïne.

Wensen
OekVrij 6 kleinEind 2022 zijn alle bewoners van De Bloemen­kamp met hulp van Oekraïners geïnterviewd en zijn hun wensen geïnventari­seerd. Hieruit kwam een aantal wensen naar voren. De Oekraïners willen de Neder­landse taal beter leren beheersen om hun weg te vinden in het dorp. Dus het taal­project moet worden voorgezet. Hetzelfde geldt voor het Engels. Hiervoor worden nu vrij­willigers gezocht. Aan Gorssel­naren is dus het verzoek: meld je aan als je denkt hierin iets te kunnen betekenen. 
Ook is er behoefte aan activiteiten op het gebied van sport en vrijetijds­besteding, bijvoorbeeld fitness, dans, tennis, voet­bal of zwemmen. Hier naartoe gaan blijkt toch voor velen een te grote drempel. 
En de school­gaande jeugd zou graag over meer materialen beschikken. De Lions Club Deventer Zuid stelde hiervoor al een en ander beschik­baar.

Nauw betrokken
Gorssel.nl sprak met een aantal vrij­willigers en hoorde zo dat er al eens een Prikkertje op Gorssel.nl was geplaatst voor een paar Oekraïense dames die graag in een koor zouden willen zingen. Met positief resultaat! Ook werd Gorssel.nl uit­genodigd om op een woensdag- en donderdag­middag te komen kijken bij het Taal­project. Die uitnodiging werd aan­genomen, dus daarvan zal Gorssel.nl nog verslag doen.
Alle vrij­willigers voelen zich nog steeds nauw betrokken bij de Oekraïners. Zo maakt een van hen zich ernstige zorgen wat er na 2023 met de bewoners van De Bloemen­kamp gaat gebeuren: “Je kunt ze toch niet zomaar uit hun huizen zetten!” 
Blijft de oproep: wie wil meedoen aan het Oekraïne­project? De medewerkers en vrijwilligers kunnen nog aller­hande hulp gebruiken. Aanmelden kan bij Gerben Algra, coördinator van het Oekraïne­project: e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Redactie Gorssel.nl
13 februari 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends