Laatste nieuws

Walnootolie van eigen boom

Walnotenbomen in het landschap
Walnootolie liggend 1De walnotenboom is een traditionele boom in het IJssellandschap. Nu zijn de bomen nog te vinden bij boerderijen, waar ze vaak dicht bij de woning of de stal werden geplant om vliegen en muggen te verdrijven. De boom wordt echter steeds zeldzamer en als deze ontwikkeling zich doorzet, zal deze karakteristieke boom op termijn uit het landschap verdwijnen.

Kleine Muyl is ook voorvechter van het behoud van de walnotenboom in het IJssellandschap. Daarom wordt er ook alleen IJsselolie geperst, bij voorkeur van één boom.

Kleine Muyl
Oliemolen Kleine Muyl is gevestigd in een boerderij die dateert van vóór 1693. Deze boerderij werd gebouwd naast een andere boerderij die al de naam 'Moijl' droeg. Om onderscheid te kunnen maken werd er sindsdien gesproken van een grote en een kleine Muyl.

Walnootolie
De walnootolie van Kleine Muyl is een koud geperste 100% pure olie, niet vermengd met andere olie en is volledig biologisch. De olie wordt met de hand geperst uit ongeroosterde walnoten, volgens de kleine Muyl omdat de olie dan beter smaakt en op deze manier het meest bijdraagt aan onze gezondheid. Voor zover bekend zijn er wereldwijd maar een handvol walnootoliemolens die ongeroosterd persen.

De smaak
De smaak van de walnootolie is mild maar wel onmiskenbaar nootachtig. Walnootolie kan het beste koud gebruikt worden en is een goede vervanging van olijfolie. Walnootolie is geen olie om mee te koken, omdat hij bij verhitting zijn fijne smaak verliest en bitter wordt.

Persen
Walnootolie liggend 2Het persen gebeurt koud en onder hoge druk in een schroefpers. De walnoten worden naar een vernauwende uitgang geperst en onder de toenemende druk loopt de olie uit het walnotenvlees. Eerst is de olie wat troebel, maar algauw bezinken de vaste delen op de bodem en blijft er een milde, goudkleurige olie over. Kleine Muyl perst aangeleverde gepelde walnoten en bottelt de olie kosteloos: per kilo gepelde noten levert dat 250 ml olie op. Het resultaat is een 100% ‘eigen’ walnootolie. De eventuele meeropbrengst vormt het persloon voor de oliemolen.

Herkomst bekend
Bij het persen worden de noten van verschillende leveranciers gescheiden gehouden. De herkomst van de olie is bekend: ieder flesje is herleidbaar naar een boom of erf. De bomen waarvan de noten gebruikt zijn voor de walnootolie van de Kleine Muyl zijn te vinden in Gorssel, Barchem en Eefde.

Adres en openingstijden
Oliemolen Kleine Muyl, Gorsselse Enkweg 8A,7213 LM Gorssel.

Kleine Muyl is dagelijks geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. Aanbellen bij de deel bij het bordje ‘Kleine Muyl’. Zeker weten dat er iemand aanwezig is? Neem vooraf even contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via tel. 06-33197024.

www.kleinemuyl.nl

 

Gorssel.nl
30 januari 2013

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends