Tot en met 13 september 2021 konden inwoners van Gorssel een reactie geven op het voorontwerp Kernvisie Wonen Gorssel. Het voorontwerp presenteert aantallen en categorieën te bouwen woningen en mogelijke bouwlocaties. We noemen ze hier nog even: extra woningbouw is mogelijk in uitbreidingsgebieden tussen Dommerholtsweg en Elfuursweg, tussen de N348 en Smitskamp/Lijnbaan, langs de zuid- en oostrand van Grooterkamp en aan de westkant van de Kamperweg (Hoefslag/Reuvekamp). De ‘Mogezompweide’ is aangemerkt als locatie voor inbreiding.
Teleurgesteld
Tijdens inloopuren op 2 en 10 september konden inwoners kennisnemen van de plannen die beschreven staan in het voorontwerp Kernvisie Wonen en er vragen over stellen. De Dorpsraad is teleurgesteld over het verloop van de inloopbijeenkomsten. “Menig bezoeker werd er niet wijzer van”. Er werd wel informatie over de procedure gegeven, maar er was geen sprake van het vastleggen van reacties van inwoners. Daarvoor moest een reactieformulier worden gebruikt (dat ook via de website van de gemeente beschikbaar was). Maar die formulieren gaven, letterlijk en figuurlijk, te weinig ruimte om een uitgebreide en onderbouwde reactie te geven. Er kon wel een uitgebreidere visie naar het gemeentelijk contactadres gestuurd worden. Veel Gorsselnaren hebben dat als groep, maar ook individueel, gedaan. Gorssel.nl had inzage in een aantal reacties.
‘Postzegelplanologie’
Gemeenschappelijke factor bij de ingeziene stukken is: in de Kernvisie is sprake van ‘postzegelplanologie’. Er wordt gekeken waar gebouwd kan worden en daarna worden die locaties voor woningbouw bestemd; waarbij percelen die eigendom van de gemeente zijn ‘automatisch’ als locatie voor woningbouw worden aangewezen. Insprekers zijn het wel eens dat er voor alle doelgroepen gebouwd moet worden, maar: ”Je zou eerst moeten kijken welke behoefte er voor alle doelgroepen is, wat de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van een dorp zijn en dan kun je pas tot een integrale gebiedsvisie komen. Nu worden we geconfronteerd met zoeklocaties, de omgekeerde weg”. Er ontbreken elementen om tot een gedragen visie te komen: “Maak eerst een analyse van de ruimtelijke structuur en een onderbouwde visie over de bevolkingsontwikkeling van Gorssel komen”. Verder vraagt men zich af waarom de locaties die vrijkomen door de toekomstige verhuizing van accommodaties niet in de afweging zijn meegenomen.
Bouwen voor Gorsselnaren?
Zorgen zijn er ook over de beschikbaarheid van nieuwe woningen voor de eigen inwoners van Gorssel. Zij praten nu immers mee over hun eigen behoefte, maar de gemeente heeft geen mogelijkheid om te garanderen dat woningen alleen voor Gorsselnaren beschikbaar komen: “Al bouw je vijfhonderd huizen, die komen wel vol met kandidaten van ‘buiten’, maar willen we dat?”
Aanbevolen wordt ook om zorgvuldig om te gaan met de bestaande ‘zachte randen’ aan de noordoost-, oost- en zuidkant van Gorssel. Daar zit immers de ‘groene entree’ van het dorp.
En verder worden ook als eventuele toekomstige locaties gebieden ten noorden van de Dommerbeek en ten westen van de rondweg genoemd.
Participatie
De Kernvisie Wonen Gorssel is een voorontwerp en heeft nog geen formele status. Definitieve keuzes in aantal te bouwen woningen, locaties en doelgroepen moeten nog worden gemaakt, rekening houdend met de inbreng (participatie) van de inwoners van Gorssel. Daarna ligt er een ontwerp Kernvisie Wonen. Pas in die fase is er sprake van een formeel voorstel vanuit de gemeente voor de toekomstige woningbouw, in aantal, type en locatie. Op die ontwerp visie kunnen belanghebbenden te zijner tijd zienswijzen indienen. Vervolgens stelt de gemeenteraad voor elke kern de definitieve Kernvisie Wonen vast. Wie het met onderdelen uit die kernvisie niet eens is, kan pas bij de uitvoering van het beleid uit de definitieve visie bezwaar/beroep aantekenen, bijvoorbeeld tegen een nieuw bestemmingsplan of bij een besluit op een aanvraag omgevingsvergunning.
Voorkeursrecht
De gemeenteraad beslist op 20 september 2021 over het bekrachtigen van het gevestigde voorkeursrecht op locaties in het bezit van derden, die het college op 30 juni 2021 heeft aangewezen.
Daarbij gaat het om zoeklocaties in Gorssel Noordoost en Gorssel Zuid: meer concreet zijn dat gronden tussen Elfuursweg en Dommerholtsweg en percelen ten zuiden en zuidwesten van Grooterkamp. Tijdens de voorbereidende beeldvormende tafel op 6 september jl. werd duidelijk dat er in de gemeenteraad geen debat over zal worden gevoerd en dat het als hamerstuk op de agenda staat.
Redactie Gorssel.nl
16 september 2021
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels