Laatste nieuws

Waterrijke Heide

De IJssel neemt alle ruimte en waar je ook komt, overal zie je overvolle sloten en onder­gelopen land. Ook de Gorsselse Heide staat voor een groot deel blank.

Heide 6 1 24 JD 1 kleinHet bruggetje over het Luteaven is onder water nog net zichtbaarDe paden op de Heide zijn voor een groot deel ondergelopen. Het bruggetje over het (zomers vaak droog­staande) Lutea­ven staat onder water. Eigen­lijk is het gebied momenteel niet of nauwelijks beloop­baar. Ook de wegen naar de Heide zijn slecht en de Gerrit Slagman­straat is zelfs onbegaanbaar door een kolossale hoeveelheid water. Wilt u toch de Heide bezoeken, dan kan dat alleen met hoge laarzen. Het heeft geen zin om buiten de paden te gaan lopen, want meestal staat het water daar nog hoger.

De Gorsselse Heide is een van de weinige natte heide­gebieden in Nederland. Marke de Gorsselse Heide die het gebied beheert is dan ook blij met alle regen. "Het is goed voor de specifieke vegatie van een natte heide, zoals de zeldzame moeras­wolf­klauw en de (vlees­etende) zonne­dauw," aldus Andrea van Schie van de Marke.

De vrijwilligers van de Natuurwerkgroep, die tweemaal per maand op de Heide te vinden zijn, moeten hun werk waarschijnlijk enkele weken uitstellen. Zij doen belangrijk werk voor het onderhoud en behoud van de heide.

Heide 6 1 24 JD 6 kleinJacques Duivenvoorden, rentmeester van de Gorsselse Heide, maakte een aantal foto’s van de ondergelopen Heide. U kunt de hele serie bekijken via onderstaande link.

 

 

Gorssel, 7 januari 2024

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends