Laatste nieuws

Werk van Jan Worst in Museum MORE

Museum MORE in Gorssel presenteert vanaf 9 juli 2023 de tentoon­stelling ‘A Curious Universe’ met 45 werken van de Neder­landse schilder Jan Worst. Museum MORE is het eerste museum dat met een retro­spectief aandacht besteedt aan het oeuvre van deze Nederlandse kunstenaar. 
Gorssel.nl was uitgenodigd voor de voor­bezichtiging, waar ook de kunstenaar zelf aanwezig was. Conservator Sito Rozema leidde de bezoekers rond.

Verhullen en verbergen
Jan Worst Echoes and Footsteps 120x200 cm 2018 particuliere collectie fotograaf Peter Tahl kleinJan Worst, Echoes and Footsteps (120x200 cm) 2018, particuliere collectie, fotograaf Peter TahlJan Worst schildert over­dadige interieurs, rijk gedecoreerd met boeken, wand­tapijten, antieke meubels en kunst, waarin de figuranten hoofd­zakelijk vrouwen en kinderen zijn. Worst 1 kleinJan Worst (midden)De essentie van zijn werk is: niets is wat het lijkt. Achter de spiegel van schijn­bare schoonheid gaat een mysterieuze wereld schuil die meer vragen op­roept dan antwoorden geeft.
Jan Worst Divine Details 250x200cm 2013 2014 private collection fotograaf Peter Tahl kleinJan Worst, Divine Details (250x200cm) 2013-2014, private collection, fotograaf Peter TahlDe ruimte in zijn schilderijen moet ongewoon zijn en fantasie op­wekken. Een schilderij is voor Jan Worst pas geslaagd als het zich onontkoom­baar als een geheim presenteert. Anders dan in de wetenschap, waarin onder­zocht, onthuld en ontmaskerd wordt, gaat het in de kunst om het verhullen en verbergen. 

Boeken schilderen
Tijdens de voor­bezichtiging werd de kunstenaar gevraagd waarom hij de meeste vrouwen op een tafel, kast of andere verhoging schilderde. Zijn ant­woord: "Ik plaats vrouwen graag op een voetstuk". 
Verder vertelde hij zelden helemaal tevreden te zijn over zijn werk. Dat was dan meteen een stimulans om nieuw werk te maken. Met welk schilderij was hij dan het meest tevreden? Dat is ‘Divine Details', de beeld­drager van de tentoon­stelling.
Jan Worst liet zich ook nog ont­vallen dat hij het heerlijk vindt om boeken te schilderen.

Zelf verzonnen werelden
Worst 2 kleinVoorbezichtiging 'A Curious Universe’ Jan Worst (Heerenveen, 1953) volgde van 1971 tot 1976 de leraren­opleiding Tekenen aan Academie Minerva in Groningen. Zijn carrière nam een vlucht in de late jaren ‘80, toen realistische en verhalende kunst een come­back maakte. Maar tot een omlijnde stroming of stijl behoorde hij nooit: zijn oeuvre laat zich moeilijk categoriseren. De zelf­verzonnen werelden van Worst leunen qua thematiek en nostalgische sfeer sterk op de rijke vertellingen van de schrijvers Marcel Proust en Thomas Mann. Ook de Italiaanse cinema uit de jaren ‘60 is een belangrijke inspiratie­bron. 

Bruiklenen
Bruiklenen voor deze tentoonstelling zijn afkomstig van de Gasunie Groningen, Provincie Groningen, ING Collectie, Museum Jan Cunen, Olbricht Collection en particuliere collecties uit binnen- en buiten­land. Museum MORE heeft drie werken van Worst in de eigen collectie. 

Jan Worst | A Curious Universe is te zien in Museum MORE in Gorssel van 9 juli t/m 29 oktober 2023.
Verder nog t/m 3 september 2023 te zien in Museum MORE: ‘ROOTS’, een selectie van tekeningen van de Palestijnse kunstenaar Samah Shihadi in haar eerste museale solotentoonstelling in Europa.


Redactie Gorssel.nl
8 juli 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends