Laatste nieuws

Werk van Krisztián Horváth in het Lochemse gemeentehuis

Gedurende de maand mei exposeert kunstenaar Krisztián Horváth schilderijen in de hal van het gemeente­huis in Lochem. Horváth heeft een atelier in de Detmers­kazerne in Eefde en woont in Harfsen. Horváth exposeerde onder meer in Deventer en Domburg. Al in het jaar 2000 had hij een solo­tentoonstelling in het toenmalige gemeentehuis in Gorssel. 

Van Hongarije naar Nederland
Krisztián Horváth werd in 1976 geboren in Szeged, Hongarije. Tijdens zijn gymnasium­periode volgde hij privé­lessen in perspectief- en modeltekenen. Uitgeloot voor de Universiteit voor Beeldende Kunsten in Boedapest, volgde hij een jaar lang een leraren­opleiding tekenen en schilderen en een voorbereidend jaar aan de Universiteit. Toen hij voor de derde keer werd uitgeloot, reisde hij naar Nederland, waar hem de mogelijk­heid werd geboden verder te studeren. Hij voltooide de opleiding tot Bachelor of Fine Arts aan de AKI in Enschede en een opleiding tot docent Culturele Kunst­zinnige Vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Warme kleuren
Uit Hongarije had Horváth warme, aardse kleuren meegenomen, die zich in Neder­land vermengden met wat hij noemde: de ‘kitsch­kleuren’ van Toorop en Mondriaan. Hij begon in navolging van deze kunstenaars zijn kleuren sterker te maken en voegde daar nog groen, paars, lila, oranje en parelmoer aan toe. 

HorváthJPG

Persoonlijke stijl
Na een surrealistische, een impressionistische en een door de Jugend­stil beïnvloede periode laat zijn werk van de laatste tijd de ontwikkeling naar een heel persoonlijke stijl zien. De kennis­making met de zee en het kust­gebied in Zeeland was voor Horváth een openbaring, die tot een steeds verder­gaande abstrahering lijkt te leiden, nu eens subtiel, dan weer uitbarstend in een fel, schitterend kleurgebruik. 

Juwelen
In 2015 werd het accent verlegd naar het smeden van juwelen in goud en zilver, waarbij de oude liefde voor de Jugend­stil naar voren treedt met ook weer de neiging tot abstraheren.

Contact
Naast de expositie in Lochem zijn - op afspraak - andere werken van Horváth te zien in zijn atelier in de Detmerskazerne, Kazerneplein 6 in Eefde.
Krisztián Horváth, tel.: 06-17844217, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Gorssel, 1 mei 2024

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends