Laatste nieuws

Werk van Oekraïense kunstenares in ‘t Trefpunt

De schilderijen in de hal van ’t Trefpunt in Gorssel werden onlangs weer vervangen. Deze keer heeft At Flierman – hij verzorgt de tentoon­stellingen – gekozen voor werk van de Oekraïense kunstenares Katya Goncharenko. De komende tijd hangen er tien van haar schilderijen. Katya exposeerde al eerder in het Tram­station in Gorssel, maar nu wordt haar werk ook onder de aandacht gebracht van bezoekers van ‘t Trefpunt die onderweg zijn naar yoga, kinder­opvang of fitness. 

Het heelal en de liefde
De 44-jarige Oekraïense kwam zo’n twee jaar geleden als vluchtelinge naar Nederland en woont nu ruim anderhalf jaar in De Bloemen­kamp in Gorssel. “Ik teken sinds 2014”, zegt Katya. “Ik had een medische opleiding en werkte in dat vak­gebied, maar besloot toen om mijn leven radicaal om te gooien, omdat kunst de zin van mijn leven is. Ik werkte onder meer als stof­kunstenaar in een atelier voor sport­kleding en gaf tekenlessen en master­classes over het beschilderen van kleding en schoeisel”. De tentoongestelde schilderijen verbeelden op allerlei manieren het heelal, maar gaan zeker ook over de liefde. Katya: “Liefde over­stijgt voor mij het aardse bestaan. Het is overal om je heen en overweldigt je, net als het universum”.

Katya met oerknal 2Katya Goncharenko voor 'Oerknal'

Katya heeft geen formele kunst­opleiding gehad, maar door hard werken heeft ze zichzelf veel technieken aangeleerd. Ook volgde ze lessen bij een kunstenaar en stelde zichzelf op artistiek gebied steeds nieuwe doelen. “Zelfs nu, ondanks de zorgen over de oorlog, zal ik blijven doen waar ik van hou om mijn doel te bereiken”, besluit ze.

Ook te koop
Katya’s schilderijen hangen tot 22 juli 2024 in de hal van ’t Trefpunt en zijn te koop, met uitzondering van het grote schilderij van de ‘oerknal’. Ze schilderde het werk voor haar nu 18-jarige zoon Kyrill, die haar bijna twee jaar geleden op de vlucht vanuit Kiev vergezelde. 


Gorssel, 22 juni 2024

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends