Laatste nieuws

Werkzaamheden in de enk voor stroomkabels

In het buitengebied van Gorssel worden momenteel stroomkabels gelegd als onderdeel van de verbinding van Zutphen naar het nieuwe industrieterrein en de nieuwe windturbines in Deventer. Liander stelt de plicht te hebben deze turbines uiterlijk in juli 2016 aan te sluiten op het net. Het tracé van deze kabels volgt de Eefdese Enkweg, Gorsselse Enkweg, Domineesteeg en gaat dan via de Groeneweg naar de Deventerweg (N348), waar het zal worden aangesloten op reeds eerder gelegde kabels langs de Deventerweg naar het nieuwe industrieterrein bij de A1 en de windturbines.

Stroomkabels1Stroomkabels van Liander bij de Groeneweg/N348De kabels komen dus ook langs het perceel op de hoek van de Groeneweg en N348 waar Liander een schakelstation wil realiseren. Maar volgens Liander heeft deze tracékeuze op zich niets met de plannen voor het schakelstation te maken. “Wij hebben de plicht om de windturbines in Deventer uiterlijk in juli van dit jaar aan te sluiten. Dan is het schakelstation nog lang niet operationeel. Als het station elders moet komen zal er een verbinding worden gemaakt tussen het station en het gekozen tracé.”

De kabels die nu worden gelegd in de Gorsselse Enk zijn bedoeld voor een hogere spanning (20KV) dan de bestaande kabels langs de Deventerweg (10KV). Daar zal dus vroeger of later een schakelstation tussen komen.

Enkele fracties van de raad laten weten dat zij hun besluitvorming voor wijziging van het bestemmingsplan ten behoeve van een schakelstation niet zullen laten beïnvloeden door de voortgang van de werkzaamheden.

Schakelstation
Er is veel discussie over nut en noodzaak van het schakelstation, dat 23 meter lang, 7,7 meter breed en 4,3 meter hoog zal worden. In Gorssel overheerst het gevoel dat het station uitsluitend bestemd is voor het industrieterrein langs de A1 en nu blijkbaar ook voor de windturbines, voor Deventer dus, en dat de argumenten dat het ook voor de Gorsselse stroomvoorziening is er maar wat zijn bijgesleept. Het industrieterrein en die windturbines zouden veel gemakkelijker en goedkoper aangesloten kunnen worden op het Overijsselse netwerk van Enexis. 
Meer over het schakelstation via onderstaande link.

Nader onderzoek
De gemeenteraad heeft in haar vergadering van 18 januari 2016 een voorstel voor wijziging van het bestemmingsplan niet willen goedkeuren en terugverwezen naar het college met veel vragen en opdrachten voor nader onderzoek. De raad heeft ook gevraagd te laten onderzoeken of het industrieterrein niet vanuit Deventer, concessiegebied van Enexis dus, kan worden aangesloten, waardoor in Gorssel geen schakelstation nodig zou zijn. Ondertussen worden de kabels vanuit Zutphen naar het industrieterrein gewoon gelegd. Volgens Liander dus vanwege haar aansluitplicht van de windturbines.

Onlogische taakafbakening Liander en Enexis
Stroomkabels-provgrensKLHet concessiegebied van Liander loopt tot ten noorden van de A1, tot aan de oude grens van Deventer-Gorssel en Overijssel-Gelderland. Dit kaartje is overgenomen van het wetsvoorstel waarmee in 1999 de gemeente- en provinciegrens is verlegd (maar de werkgebieden van Liander en Enexis dus niet).
Klik op kaartje voor vergroting en legenda. 
De turbines in Deventer staan op concessiegebied van Liander, omdat tot 1999 de provinciegrens tussen Overijssel en Gelderland daar ten noorden van de A1 liep. Bij de grenswijziging is verzuimd de concessiegebieden van de netbeheerders aan te passen. Ondanks de constatering dat daardoor nu door Liander onlogische en erg dure stroomnetwerken moeten worden aangelegd, lijkt men niet bereid deze fout alsnog te corrigeren.

De vraag of het industrieterrein en de windturbines niet beter kunnen worden aangesloten op het netwerk van Enexis in Overijssel lijkt, nu de stroomkabels vanaf Zutphen bijna gerealiseerd zijn, steeds meer een gepasseerd station. De vrees lijkt gerechtvaardigd dat de discussie over de plek van toekomstige schakelstation naar de achtergrond verdwijnt.

Gorssel lijkt de lasten te moeten dragen van de ambitieuze plannen van Deventer en van de onmacht of onwil van Liander en Enexis om hun concessiegebieden logisch op elkaar af te stemmen.

Technisch beraad
Het college stelde de raad onlangs voor om een ‘technisch beraad’ te houden, achter gesloten deuren dus. Een schop tegen het zere been van enkele fracties, Dorpsraad en omwonenden. De discussie rondom het schakelstation ligt al extra gevoelig, omdat college en Liander vooraf zonder enig overleg met betrokkenen zich al hadden gecommitteerd tot die bewuste locatie aan de Groeneweg.


Gorssel.nl
25 februari 2016

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends