Laatste nieuws

Werkzaamheden voor tweede sluis Eefde van start

Het sluiscomplex bij Eefde krijgt een tweede schutsluis. De werkzaamheden beginnen volgende maand met de kap van 375 bomen en zullen duren tot 2020. De extra kolk komt aan de noordzijde van de huidige sluis.

Grotere schepen, kortere wachttijd
SluisEefdeGRDie tweede sluis is geschikt voor grotere schepen tot 3,5 meter diepgang en moet de huidige wachttijden verkorten. Het is daarmee een stimulans voor de economische ontwikkeling van de regio en Twente. Met het plan wordt aangesloten op de plannen voor verruiming en verdieping van het Twentekanaal bij Delden, Enschede en Almelo. Het deel tussen Sluis Eefde en Sluis Delden is in 2010 al verruimd, maar bij Eefde moet nog wel het stuk van de IJssel naar de sluis worden verdiept.

Bomenkap
Knipsel kleinLocatie van de nieuwe sluiskolk in het geel-belijnde gebied. De stippellijn markeert het af te graven gebied en nieuw te maken damwand en sluishoofd. 
Klik op de afbeelding voor vergroting.
In september 2016, na het broedseizoen, wordt gestart met de werkzaamheden voor de tweede sluis. Als eerste zullen 375 bomen worden gekapt. Omdat in het gebied veel vleermuizen zitten zijn er schermen geplaatst. Als de bomen gekapt zijn verliezen de vleermuizen een belangrijk oriëntatiepunt en de schermen moeten dat beperken. De bouw van de sluis begint in 2017. Na de realisatie van de tweede sluis worden in het gebied vervangende bomen geplant.

Zowel de tweede sluis als de verruiming van het kanaal bij Delden, Enschede en Almelo moeten in 2020 gerealiseerd zijn.

De sluis bij Eefde bevindt zich in het Twentekanaal en is een rijksmonument uit 1933. De prachtige sluis met zijn markante hefdeuren verwerkt op jaarbasis zo’n 15.000 schepen.
  


Redactie Gorssel.nl 
10 augustus 2016

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends