Laatste nieuws

Wethouder stelt ‘geadopteerde’ hondenpoepbak in gebruik

In Gorssel zijn twee door de buurt geadopteerde bakken geplaatst waar hondenbezitters hun poepzakjes in kunnen gooien. Wethouder Lex de Goede, kernwethouder voor o.a. Gorssel, heeft de bak aan de Elfuursweg samen met buurtbewoners dondermiddag 17 november officieel in gebruik genomen.

In de bebouwde kom geldt een opruimplicht van hondenpoep en er staan op veel plekken afval­bakken. Toch blijft er vaak poep achter. Dat leidt tot ergernis en bij de gemeente en Circulus komen veel klachten over hondenpoep binnen. Daarom bundelden Gorsselnaren Ap Peppelenbos, Ymte Groeneveld en Szandra Stijnman hun krachten om samen met de gemeente te bedenken hoe hun omgeving hondenpoepvrij kan worden.

Samen de overlast de baas
Hondenpoepbak17 11 22 kleinSzandra Stijnman toont trots de sleutel van de bak die zij zojuist heeft ontvangen. Naast haar wethouder Lex de Goede en daarnaast Ap Peppelenbos en Ymte GroeneveldDat heeft ertoe geleid dat de drie inwoners met de gemeente, Circulus en Stichting Welzijn Lochem (SWL) een proef zijn gestart. Door een opvallende honden­poepbak te adopteren voor hun buurt vragen zij aandacht voor hondenpoep. De bakken staan een jaar lang aan de Elfuurs­weg en de Kozakken­weg in Gorssel. De drie inwoners willen met de speciale bakken honden­bezitters aan­moedigen om hun honden­poep op te ruimen. De buurt geeft hiermee op een positieve manier aan dat bewoners met elkaar honden­poep wel de baas worden. Zo kunnen kinderen honden­poepvrij spelen en wordt de buurt een stukje schoner.

Burgerinitiatief
De wethouder stelde de Gorsselse honden­poep­bakken officieel in gebruik. Daarbij gaf hij aan Szandra Stijnman een voorraad zakken voor de bak en een sleutel die nodig is om een volle zak uit de bak te kunnen halen. De wethouder benadrukte het belang van burger­participatie. Als bewoners zelf iets organiseren of onderhouden werkt het beter dan wanneer bijvoorbeeld de gemeente of Circulus dat doet. Het leeft meer in de buurt en het is zichtbaarder.
De aanwezigen namens de buurt, de gemeente en Circulus kregen een doosje kleine zakjes om honden­poep mee op te rapen.

Hoe werkt het?
De gemeente heeft in totaal tien bakken, waarvan er nu dus twee in gebruik zijn. Circulus plaatst de bak en een buurt­bewoner beheert en leegt de bak. Die krijgt van Circulus een grijze afvalcontainer of een pas voor een ondergrondse container. De buurtbewoner houdt in de gaten wanneer de bak vol is en gooit de volle vuilniszak weg. Circulus haalt de hondenpoep op als restafval. SWL coördineert het beheer van de bakken.
Binnenkort heeft de gemeente gesprekken met bewoners van andere buurten in de gemeente om ook een bak te adopteren.

De bak aan de Elfuursweg was eind oktober geplaatst en wordt volgens buurtbewoners goed gebruikt en moet ongeveer eenmaal per week worden geleegd.
   

Gorssel, 17 november 2022

   

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends