Laatste nieuws

Wie is de participerende burger?

Participatiesamenleving
Onze koning gebruikte het in zijn kersttoespraak en bijna alle gemeentes in Nederland schrijven er lijvige rapporten over: participatiesamenleving. Met grote zinnen, dikke woorden en uitgebreide analyses. Met als trefwoorden: de overheid treedt terug, de burger moet een ‘participerende’ burger worden. Maar hoe moet dat dan? Wat moeten wij als burgers doen? En ook: waar mogen we op rekenen?

Nieuwe taken
Ook de gemeente Lochem is druk bezig is met de nieuwe taken die zij gaat krijgen in 2015. Taken die gepaard gaan met bezuinigingen, want er is niet genoeg geld. Het lijkt erop dat er gaten gaan vallen in de zorg, dat een heleboel zaken waarvan we meenden dat we er recht op hadden, gaan vervallen. Dat is lastig voor veel mensen. Want wie gaat die gaten opvullen? Ja, de participerende burger. En dat zijn wij. Zoals wij wonen en leven in onze eigen straat, in onze eigen buurt, in ons dorp.

Participeren doen we allemaal
Gorssel is een mooi en gevarieerd dorp. Er zijn veel wijken, buurtjes en straten waar de bewoners samen dingen doen. Waar de mensen een feestje bouwen met Koningsdag, het speeltuintje bijhouden, hun stoep schoonvegen. Daar begint het ‘participeren’. In feite doen we dat allemaal wel een beetje. We houden een oogje op het oudere echtpaar in onze buurt, we helpen de zieke buurvrouw met de boodschappen, we schieten de buurman te hulp wanneer zijn auto niet wil starten en we spreken jongeren aan wanneer ze ’s avonds om elf uur nog herrie schoppen. Althans, het zou mooi zijn als we dat doen.
Het gaat om de gezamenlijkheid in onze buurten en wijken. We willen onze ogen open houden en opmerken wanneer er hulp nodig is. Wanneer we die zelf niet kunnen leveren kunnen we misschien iets organiseren met andere buren. Misschien kunnen een paar ‘oude wijze mannen en vrouwen’ in de buurt eens bij elkaar gaan zitten en praten over het reilen en zeilen in hun buurt.

Dorpsplan Gorssel
Als uitwerking van het nieuwe Dorpsplan voor Gorssel van begin 2013 is een aantal werkgroepen gevormd. Die werkgroepen zijn aan de slag gegaan met de wensen en ideeën die in het Dorpsplan zijn genoemd en willen meedenken om Gorssel ook in de toekomst vriendelijk en leefbaar te houden. De werkgroep Sociaal Maatschappelijke Vraagstukken is daar één van. De leden van deze werkgroep willen graag met u meedenken wanneer u in uw wijk tegen problemen aanloopt, wanneer u vragen hebt, wanneer u wat aan wilt kaarten dat u belangrijk vindt, of gewoon eens wilt praten. U kunt de leden bellen of e-mailen.

Werkgroep Sociaal Maatschappelijke Vraagstukken:
Monique Mekkering,  tel. 06 13052544
Adrea van Schie, tel. 06 543 527 48
Chris Kuypers,  tel. 06 19037179
Irma Harmsen, tel. 06 50 64 56 69
Anne-May Wachters, tel. 492856

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
Gorssel, 20 januari 2014

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends