Laatste nieuws

Wie wordt de maestro van Gorssel?

Tijdens het zomerconcert van Muziekvereniging Kunstmin op vrijdagavond 4 juli in het Openluchttheater Gorssel zullen vier enthousiaste inwoners uit Gorssel e.o., Brigitta Onstenk, Henk Hietbrink, Jeroen Wendt en Theo Bruggeman, met elkaar de strijd aangaan om het eerste echte kampioenschap Maestro van Gorssel. De eerste repetities zijn achter de rug.

Eeuwige roem
KunstminMaestros Totaal500pxMaestro Jeroen Wendt op de bok tijdens een repetitie voor het maestroconcours op vrijdag 4 juli in het Openluchttheater Gorssel.
Foto's: Janny Schiphorst
De vier maestro’s in spé hebben de eerste stappen gezet op weg naar misschien wel eeuwige roem. Wie van de vier mag zich de Maestro van Gorssel 2014 noemen? Op 4 juli zal een deskundige jury hen beoordelen als zij hun opgedane dirigeerkunsten gaan vertonen tijdens het zomeravondconcert van Kunstmin in het Gorssels openluchttheater aan de Molenweg.
De één met veel bravoure, de ander met het angstzweet op het voorhoofd. Zo stonden ze op de reguliere repetitie-avond van Kunstmin voor het orkest, of liever in dirigeertaal: ‘op de bok.

Laat maar zien wie de baas is
“De handen omhoog, laat je zien, jij bent de baas, het orkest zal je volgen”, Jan Schoonhoven (dirigent van Kunstmin) coacht de kandidaat-maestro’s tijdens hun eerste repetitie. Al snel blijkt dat dirigeren meer is dan een beetje zwaaien met de armen. De linkerhand is voor de maat en het tempo, met de rechterhand kun je verder eigenlijk doen wat je wil. Daarmee kun je bijvoorbeeld de verschillende groepen aangeven, maar ook dynamische aanwijzingen geven.

Een droom die uitkomt
KunstminMaestroHenk500pxMaestro Henk Hietbrink, met naast hem de vaste dirigent van Kunstmin Jan SchoonhovenDat is precies wat Henk Hietbrink, een van de maestro’s, zo leuk vindt: “Ik probeer de partituur zo goed mogelijk mee te lezen en de verschillende blazersgroepen en het slagwerk op tijd aan te geven. Het is als een droom die werkelijkheid wordt. Dit heb ik altijd al een keer willen doen. Een geweldig gevoel!”, aldus een enthousiaste Henk.

In de voetsporen van opa
Ook Jeroen Wendt, mede-eigenaar van het Bosrestaurant in Joppe, heeft zich goed voorbereid. Hij heeft filmpjes op Youtube bekeken en de dirigeerbeweging goed geoefend. In zijn stuk (Pirates of the Carribean) zitten nogal wat tempowisselingen en dat maakt het tot een hele uitdaging. “ Toen ik gebeld werd met de vraag of ik mee wilde doen aan Maestro, heb ik direct “Ja”  gezegd. Dit is iets wat me erg leuk leek. Mijn opa was dirigent en ik vond het vroeger al leuk om naar hem te gaan kijken en luisteren,”  aldus Jeroen.

Swingen op de bok
Kunstmin Brigitta 500pxMaestro Brigitta OnstenkBrigitta Onstenk dirigeert Everybody needs somebody. Dit stuk lijkt goed bij haar te passen. Na een aarzelende start staat ze letterlijk te swingen op de bok. “Toen ik vroeger Lyra speelde bij de malletband van Kunstmin kende ik mijn partijtje meestal wel uit mijn hoofd. Zo’n volledige partituur lezen is wel even andere koek.”

De vierde maestro, Theo Bruggeman, is voor het orkest geen onbekende. Hij heeft er jaren eerste trombone gespeeld. Toch is ook aan hem te zien dat hij de uitdaging serieus oppakt. “ Ik vergelijk het  maar met een goeie voetballer zoals Koeman, van Basten etc. Die denken dat ze ook zo maar even een goeie trainer kunnen zijn. En dat is maar niet even zo.”  Theo heeft zich goed ingeleefd en weet wat hij wil. Maar doet het orkest ook wat hij wil?

Plezier in muziek
Uitgangspunt bij de start van dit project was dat plezier in de muziek voorop moet staan. Dat is tot nu toe zeker gelukt. De voorpret voorspelt een geweldig concert op 4 juli. De kandidaten gaan natuurlijk voor de hoofdprijs, maar meedoen is al een feest op zich.


Kunstmin500pxKunstmin in het Openluchttheater Gorssel tijdens haar zomerconcert 2013Vrijdagavond 4 juli 2014
Kunstmin en het Maestro Concours
Aanvang 19.30 uur
Openluchttheater Gorssel
Gratis entree


Gorssel, 15 juni 2014

aa

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends