Laatste nieuws

Wijngaard de Zessprong heeft eigen ‘Joppagne’

De biologische wijnen van wijngaard de Zessprong krijgen zoals bekend mooie beoordelingen van het AWC Vienna, de grootste internationale wijn­keuring van de wereld. Dat er een champagne moest komen was de volgende stap. “Als wijn­boer moet je eenmaal in je leven een champagne maken”, zegt een trotse Hans Wichers.

Joppagne
Joppanje 1Dies en Hans Wichers van Wijngaard de ZessprongDe champagne heeft de naam ‘Joppagne’ (uitspraak Sjoppanje) gekregen. De sprankelende mousseren­de wijn is gemaakt met traditionele wijn­vergisting (méthode traditionelle). Het procedé is precies hetzelfde als bij champagne, maar omdat de Joppagne niet in de Champagne­streek gemaakt is, mag hij niet de naam ‘champagne’ dragen. Kwalitatief is er echter geen verschil. De gebruikte druiven­rassen Johanniter, Cabertin, Muscat en Cabernet Blanc worden vroeger in het seizoen (met de hand) geplukt dan druiven voor wijn; dit gebeurt om de druiven hoog in het zuur te houden. De combi­natie van deze druiven­rassen geeft de mooie zalm­roze kleur. Joppanje 3Met trots wordt de weg gewezen ...Gewone wijn gist éénmaal, maar champagne heeft twee gistingen. Hierdoor krijgt hij zijn droge karakter, waarbij de tweede gisting ook zorgt voor de bubbel: hoe fijner de bubbel, hoe beter de kwaliteit. En Joppagne heeft een hele fijne bubbel …

Draaien en keren
Na de tweede gisting vertrekt de wijn in flessen met kroondoppen naar Duitsland. Hier zit een zeer gespecia­liseerd bedrijf dat zich bezig­houdt met het draaien en keren van de flessen. Daarna wordt de wijn te rusten gelegd. Alle gist en onrecht­matigheden zakken dan naar de kop, dit stukje wordt bevroren en door middel van ‘remuage’ worden de gist en de onrecht­matigheden verwijderd. De wijn kan nu gebotteld worden en van een champagne­kurk voorzien. Er zijn 557 flessen gebotteld, een langdurig, ingewikkeld proces waar Joppanje 2Hans Wichers verzint steeds iets nieuwsHans en Dies Wichers met spanning op gewacht hebben en waar ze met recht trots op zijn.

Naam
Eindeloos hebben Hans en Dies naar een passende naam gezocht. Joppe­bubbels, Zessprong­bubbel, Zessprong­sprankel, het wilde niet lukken. Totdat een dame uit Utrecht, gezeten op het terras van de Zes­sprong, Dies en Hans in juni 2019 op een idee bracht. Zij stelde voor om Joppe te combineren met champagne en al snel werd het Joppagne. Hans is er tot op de dag van vandaag erg blij mee. Jammer vindt hij het dat hij niet meer weet wie de dame uit Utrecht was. Graag zou hij haar vertellen dat de naam haar idee was en als dank een fles willen over­handigen. Hans hoopt dat de bezoekers van Gorssel.nl kunnen helpen bij het vinden van deze mevrouw. Of misschien leest ze het zelf?

Biologisch
De Zessprong produceert alleen biologische wijnen, en dit is niet altijd makkelijk. Hans en Dies hebben met grote tegen­slagen te maken gehad. Met name meel­dauw en valse meel­dauw zorgden voor grote problemen. Het was zo erg, dat Hans getwijfeld heeft of hij op de biologische manier door moest gaan.
Joppanje 4Joppanje in cadeauverpakkingMaar gelukkig heeft hij tegen zichzelf gezegd: “Hans, hou je aan je lei­draad en blijf biologisch, anders is alles weg”.
Volgens Dies verzint Hans ieder jaar iets nieuws. Vorig jaar was het de ‘blonde noir’ (een witte wijn van blauwe druiven). Daarna vond hij toch dat je als wijn­boer ook een keer champagne moet maken.
Wat het volgende plan is, is voor ons een vraag en voor Dies en Hans een weet.

Waar te koop?
Wie een mooie fles Joppagne cadeau wil geven of er zelf van wil genieten kan terecht bij Slijte­rij de Wingerd in Gorssel, Land­winkel de Winde in Harfsen en natuurlijk bij Hans en Dies Wichers zelf: Wijngaard de Zessprong, Elzerdijk 1, Joppe. 


Redactie Gorssel.nl
17 december 2019

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends