Laatste nieuws

Wijntje Willems “De kerk is mijn tweede huis”!

Op 1 december 2014 is het precies 25 jaar geleden dat Wijntje Willems in dienst trad als koster bij de Hervormde kerk te Gorssel. Op zondag 30 november zal  in de dienst aandacht geschonken worden aan dit jubileum. Gorssel.nl sprak met Wijntje over haar werk en over haar ervaringen in de afgelopen 25 jaar. Wijntjes motto is: “Als je doet wat je leuk vindt, hoef je niet te werken.”

Toegewijd
WijntjeWillems1Wijntje en Jo Willems, al 25 jaar vertrouwde gezichten in de kerk van GorsselDominee Daan Bargerbos geeft aan dat het kosterschap een van de belangrijkste functies binnen de kerk is. Over Wijntje vertelt hij dat ze altijd erg enthousiast en zeer toegewijd is, ze zal na haar pensioen in maart 2015 haar werk enorm gaan missen. Haar collega’s, zoals Hermien en Jan Navis, vinden het erg prettig om met haar te werken: “Haar schaterlach werkt aanstekelijk!”

Manager
Wijntje zat al met de koffie klaar om haar verhaal te doen.
Hoe word je koster? Eigenlijk volgde Wijntje haar man op, die voordat zij aan haar 25-jarige periode begon al vijf jaar koster was, na het beëindigen van hun boerenbedrijf aan de Prinsenstraat. Toen Jo een volledige baan kreeg in Zutphen nam Wijntje de taak als koster over.
In het begin was het nog vrij rustig, maar na de uitbouw van De Brink kwamen er steeds meer taken bij. Verschillende verenigingen maken gebruik van De Brink en Wijntje zorgt er ook voor dat voor deze huurders alles goed verloopt. De verwarming moet op tijd aan, er moeten tafels en stoelen worden verplaatst, de koffie gezet en ga zo maar door. Het buitengebeuren en de schoonmaak vallen ook onder haar verantwoordelijkheid.
De koster is dus niet alleen actief in de kerk. Wijntje zegt: “Ik ben soms meer een manager”.

Hoofdtaak
WijntjeWillems3
Maar de hoofdtaak is toch wel het voorbereiden van de diensten. De voorbereiding van de zondagdienst begint al op zaterdagavond met het verwarmen van de kerk. Op de dag zelf is Wijntje een uur voor de dienst al druk bezig met het klaarzetten van het zilverwerk, de grote Bijbel en de liederen. Tijdens de dienst neemt ze achter in de kerk op haar eigen plek plaats, waar ze via een handig systeem onder andere het geluid kan bedienen. Naast het kerkwerk doet ze ook de inkoop van de keuken en begeleidt ze het vrijwilligersteam. Ze voelt zich ook gastvrouw en is het aanspreekpunt voor velen. Een luisterend oor heeft ze ook, heel belangrijk vindt ze dat.

Troost en steun
Zelf heeft Wijntje binnen de hechte gemeenschap ook heel veel troost en steun gevonden na het overlijden van haar zoon Henri. Ze had het er toen wel moeilijk mee om weer een rouwdienst te begeleiden, maar door de goede zorgen van Jo en medewerkers heeft ze dit toch goed kunnen volbrengen.
De goede verstandhouding met de vrijwilligers, het kerkbestuur en de dominee zorgt er ook voor dat ze iedere dag met heel veel plezier naar haar werk gaat. Ze geniet binnen de gemeenschap heel veel vertrouwen. In de afgelopen jaren heeft ze natuurlijk nogal wat veranderingen meegemaakt, zoals de rouwdiensten: deze zijn veel opener geworden, niet meer zo stijf als vroeger. Ze probeert dan ook altijd aan de wensen van de nabestaanden te voldoen.

Betrokken blijven
WijntjeWillems2Wijntje is deze maand 65 jaar geworden en zal nog tot 1 maart volgend jaar doorwerken. Op de vraag wat ze hierna gaat doen zegt ze: “Eerst heel rustig nadenken, ik zie wel wat er op mijn pad komt”. Een ding staat vast: ze zal zeker nog heel lang betrokken blijven bij de kerk. “Als je doet wat je leuk vindt, hoef je niet te werken.”
Op zondag 30 november 2014 zal  in de dienst aandacht geschonken worden aan Wijntjes jubileum. Na afloop van de dienst is er gelegenheid om de familie Willems met dit jubileum te feliciteren. De dienst begint om 10 uur en de receptie om 11.15 uur.


Gorssel.nl
28 november 2014
 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends