Laatste nieuws

WO-II- en bevrijdingsexpositie in Harfsen

Op 5 mei 2022 houdt de Historische Vereniging De Elf Marken in samen­werking met een verzamelaar en de Oranje­vereniging Harfsen in ‘Ons Gebouw’ in Harfsen een tentoon­stelling over de Tweede Wereld­oorlog en de bevrijding. Er worden militaire objecten getoond van zowel bezetters en bevrijders uit Harfsen en wijde om­geving, waaronder ook Gorssel. 

Harfsen en omgeving in WO-II
WO II kleinIn Harfsen en omringende dorpen is tijdens de oorlog en de bevrijding veel gebeurd. Te denken valt onder meer aan: wapen­droppingen door het verzet; het bieden van schuil­plaatsen aan onderduikers; de verzets­groep rondom onder anderen Gerrit Slagman; de V1-lanceringen bij Harfsen en Joppe; de Operatie Cannon­shot (over­steek IJssel door de Canadezen vanuit Gorssel); zware gevechten bij de bevrijding van oud-Harfsen en het Twente­kanaal bij Almen, Laren en Eefde, maar ook de felle tegen­stand die de Canadezen in Zutphen, Warnsveld en aan de oostkant van Deventer ondervonden.

Wat is er te zien?
Veel voor­werpen die op de expositie worden getoond zijn in de afgelopen maanden door particulieren gevonden in schuren of kelders en op zolders. Zo zal er onder andere een door de Canadezen gebruikte bran­card te zien zijn die na de Slag om het Twente­kanaal op een boerderij in Almen is achter­gebleven. Verder worden er ook Canadese, Duitse en Nederlandse leger­helmen en andere soorten militaire uitrustings­stukken van zowel bezetters als bevrijders tentoon­gesteld. Deze stukken zijn in Harfsen en het gebied tussen Zutphen, Lochem en Deventer (waaronder Gorssel) opgedoken.
Leerlingen van de Beatrix­school in Harfsen maakten een creatieve, geschilderde presentatie en laten daarmee hun beeld van de Tweede Wereld­oorlog en de bevrijding zien. Een maquette toont hoe de strijd bij oud-Harfsen verliep en wat de zware gevechten tussen de Canadezen en de Duitsers voor het boerderijen­bestand en de bevolking van Harfsen en de regio betekenden. Wrak­stukken van het in 1944 bij Eefde gecrashte vlieg­tuig herinneren aan de omgekomen Britse piloot William Hurrell. Op de dag van de expositie wordt ook een demon­stratie van de werking van een V1 baan en een bij­behorend zogenaamd Richthaus gegeven.

Informatie
Wie zelf oorlogs­voorwerpen heeft (bijvoorbeeld helmen, uniformen, insignes, militaire uitrustings­stukken, munitie­kisten, objecten die te maken met het verzet, colla­boratie, het dagelijkse leven in bezettings­tijd en de bevrijding) kan deze bij de organisatie aanmelden en/of meebrengen; ook als u er meer over wilt weten of er een goed thuis voor zoekt.
De expositie vindt plaats op 5 mei 2022 van 10.00 tot 17.00 uur in (kerkgebouw) ‘Ons Gebouw’, Sporke­hout in Harfsen. De entree is vrij. 
Meer informatie via tel. 06-51606500
of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en/of: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Gorssel, 30 april 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends