Laatste nieuws

Wonen met een plus

logo-Wonen-met-een-plusOm dit initiatief onder de aandacht te brengen zijn de gemeente Lochem, Stichting Ouderenwerk Lochem, woningcorporaties Viverion en IJsseldal Wonen, Stichting Zorgcombinatie Marge Klompé, Sutfene, Zorggroep St. Maarten en de provincie Gelderland in maart 2013 gestart met het project ‘Wonen met een plus’. Het project richt zich op alle inwoners van de gemeente Lochem vanaf 55 jaar.

Aantal ouderen neemt toe
Zoals bekend neemt het aantal ouderen de komende jaren sterk toe. De vraag naar geschikte woningen voor ouderen is groter dan met nieuwbouw kan worden opgevangen. Daarbij komt dat er in de toekomst steeds minder traditionele verzorginghuizen zullen zijn. Uit onderzoek blijkt dat de meeste ouderen liever in hun eigen woning willen blijven wonen. Zij verhuizen dus minder graag naar een andere, beter geschikte woning.

Hulp van de gemeente
Misschien wilt u ook liever in uw huidige woning blijven wonen. ‘Wonen met een plus’ wil u hierbij graag helpen. Misschien zijn er nu nog geen woningaanpassingen nodig, maar de bedoelde aanpassingen maken uw woning wel alvast comfortabeler, veiliger en toegankelijker.
Voorbeelden zijn: 
een toilet op de slaapverdieping; lampen die automatisch aan en uit gaan;
een tweede trapleuning; een kraan die met één beweging te bedienen is;
vanuit de woonkamer of gang kunnen zien wie er voor de deur staat; vlakke drempels zodat u niet kunt struikelen;
een vlak toegangspad naar de woning;
een antislip tegelvloer in de badkamer.

 Misschien zijn er toch al plannen om bijvoorbeeld de badkamer, keuken of tuin op te knappen? Dan is het wellicht een kleine moeite om meteen enkele woningverbeteringen aan te brengen zodat uw woning beter geschikt wordt voor de toekomst.

Hoe werkt het?

Om te kijken of het aanpassen van uw woning interessant is, kunt u allereerst de Gelderse huistest invullen. Dit is een initiatief van de provincie Gelderland. Met deze test beoordeelt u uw woning op veiligheid en comfort en krijgt u een idee van de mogelijkheden om uw woning levensloopbestendiger te maken. Vrijwilligers van Stichting Ouderenwerk Lochem kunnen u eventueel helpen bij het invullen van deze test. U kunt vervolgens direct zelf besluiten bepaalde maatregelen door te (laten) voeren in uw woning. Huurders van IJsseldal Wonen nemen contact op met de woningcorporatie; de woonconsulent bespreekt dan met u de mogelijkheden.
Voor mensen die in aanmerking komen voor een kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, is een tegemoetkoming beschikbaar vanuit de gemeente.

Meer informatie

Voor meer informatie over het project Wonen met een plus kunt u contact opnemen met de Stichting Ouderenwerk Lochem (SOL), tel. 0573-297000 (Ingrid Teunissen).

Gorssel, 2 september 2013

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends