Stichting Welzijn Lochem (SWL) organiseerde in 2022 samen met andere partners een proef met een ‘zomerschool’ voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar uit de gemeente Lochem met een leerachterstand. De zomerschool vond plaats in de Vullerschool in Gorssel en was een groot succes.
JungleGedurende de eerste twee weken van augustus (de vierde en vijfde week van de zomervakantie) is er door ruim dertig kinderen twee dagen hard maar met veel plezier gewerkt. De kinderen gingen in kleine groepjes onder leiding van Pabo-studenten en een docent aan de slag met rekenen, taal en lezen rond het thema ‘Jungle’. De middagen werden gevuld met kunst, cultuur en sport.
AchtergrondRond de zomer van 2021 spraken Hellen Strik van Stichting Leergeld Lochem en Ilse Wonink (SWL) over hun gezamenlijke droom om meer te doen voor de jeugd in de gemeente Lochem. Een van die dromen was het organiseren van een zomerschool voor kinderen die extra aandacht nodig hebben op het gebied van rekenen, taal en lezen, om daarmee de zomerdip te voorkomen. Vervolgens werd de Werkgroep Kansengelijkheid in het leven geroepen, bestaande uit Graafschap bibliotheken, Stichting Leergeld Lochem, Stichting Welzijn Lochem, Muzehof, Yunio en de gemeente Lochem.
Proef met zomerschool
De werkgroep besloot gezamenlijk de schouders te zetten onder een proef met een zomerschool. Er werd gekozen om naast rekenen, lezen en taal een wisselend programma aan te bieden waarin kunst, cultuur en sport ook een plek zouden hebben. De financiering kwam rond door een bijdrage van Stichting Leergeld en de gemeente. De Rotary Lochem bood aan om materialen te leveren. De Jumbo sponsorde de lunches en bij vervoersproblemen konden de bussen van Welzijn Lochem worden ingezet.
Hulp
Veel organisaties hebben geholpen om invulling te geven aan de zomerschool: medewerkers van de Graafschap bibliotheken namen de kinderen mee naar de bibliotheek in Gorssel om boeken uit te zoeken en lazen voor. Daarnaast was er een divers aanbod van cultuur vanuit de Muzehof: percussie, circus en beeldende kunst. Er waren ook sportcoaches om de kinderen in beweging te brengen. Voor de Oekraïense kinderen die aan de zomerschool deelnamen was een tolk geregeld.
Volgend jaar weer
De coördinatie was in handen van SWL. Deze manier van samenwerken zorgde voor verbinding tussen de organisaties, maar ook tussen de kinderen met diverse achtergronden.
De werkgroep: “Zo heeft de samenwerking zich uitbetaald in een prachtige ervaring die bijdraagt aan meer kansengelijkheid voor de kinderen in de gemeente Lochem! Hier willen we volgend jaar graag mee doorgaan.”
Gorssel, 25 augustus 2022