Laatste nieuws

De Zonnebloem zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers van de Zonnebloem bezoeken mensen die eenzaam zijn of een lichamelijke beperking hebben. Een praatje maken, samen iets leuks doen, of helpen bij een uitje. De afdeling Gorssel kan goed extra vrijwilligers gebruiken.
Deze week is het de Week tegen Eenzaamheid met landelijke publiciteit. Een goed moment om het werk van de Zonnebloem en de oproep voor nieuwe vrijwilligers onder de aandacht te brengen.

Nieuwe vrijwilligers gevraagd
Zonnebloem2 kleinVrijwilligers van de Zonnebloem bezoeken mensen die daar behoefte aan hebben of gaan iets leuks met ze doen.Angèle Claessens van de Gorsselse afdeling van de Zonnebloem: “Er zijn de laatste tijd veel nieuwe aanvragen en onze huidige vrijwilligers kunnen dat op dit moment niet meer bijbenen. Veel van onze vrijwilligers beginnen ook op een leeftijd te komen dat het einde van hun vrijwilligerscarrière in zicht komt en zij geen nieuwe gasten meer kunnen bezoeken. Het is van groot belang dat onze afdeling vernieuwt en verjongt.”

In de buurt
Een bezoek aan huis, samen op pad of mee met een groepsactiviteit? In de buurt is er altijd wel een vrijwilliger nodig om te zorgen voor mooie momenten voor de deelnemers van de Zonnebloem.
Een vrijwilliger van de Zonnebloem is vrij in de invulling van haar/zijn werk. Doorgaans heeft een vrijwilliger twee of drie gasten aan zich gekoppeld. De meeste vrijwilligers gaan met regelmaat op visite bij hun gast. Voor de een is dat eenmaal per week op een vaste dag en voor de ander eenmaal per maand, net waar de deelnemer behoefte aan heeft en wat de vrijwilliger te bieden heeft. De invulling van een bezoek kan ook heel verschillend zijn. De een gaat gezellig koffiedrinken en de ander doet een spelletje samen of gaat samen wandelen.
De vrijwilliger zorgt verder voor de communicatie tussen de afdeling Gorssel en de gast wat het aanbod van activiteiten betreft.
De vrijwilliger kan betrokken worden bij de organisatie van een activiteit en het bedenken van leuke uitjes. Ook kan het zo zijn dat de vrijwilliger helpt bij een activiteit. Zorgen voor het ophalen en brengen van een gast of koffie schenken tijdens de activiteit bijvoorbeeld.
De vrijwilligers en het bestuur van de afdeling Gorssel vergaderen vijf keer per jaar in De Brink in Gorssel. Hierin wordt onder andere het programma van activiteiten besproken en de activiteiten geëvalueerd. Een keer per jaar wordt er een gezellige middag voor de vrijwilligers georganiseerd om hen te bedanken voor hun inzet.

Geen eenrichtingsverkeer
Angèle: “Zelf zie ik het werk voor de Zonnebloem ook zeer zeker als wederkerig. Als vrijwilliger krijg je een hoop terug van de gast. Het geeft een goed gevoel als je merkt dat je van betekenis voor een ander bent. Je komt zelf in contact met andere vrijwilligers waar je vriendschappen mee kunt opbouwen. En je kunt zelf meedoen met allerlei gezellige, leerzame en ontspannende activiteiten.”
Het contact met de deelnemers is dus zeker niet alleen eenrichtings­verkeer. In het kader van de Week tegen Eenzaamheid kan op deze manier een vrijwilliger ook uit zijn of haar eigen eenzaamheid komen en weer het gevoel krijgen ertoe te doen.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Angèle Claessens, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon: 06-17341142.
  

Gorssel, 4 oktober 2022

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends