Laatste nieuws

Zorgtuin klaar voor een nieuw seizoen

Sinds ongeveer tien jaar is aan de Veerweg in Gorssel, dicht bij de IJssel, een gemeenschaps­tuin te vinden: de ‘Zorgtuin’. Deze gemeenschaps­tuin is een sociaal maatschappelijk project dat een brug slaat tussen jong en oud. De tuin is toeganke­lijk voor diverse doel­groepen en draagt bij aan de leef­baarheid in Gorssel van zowel kwetsbare als weer­bare burgers. De organisatie van de zorg­tuin is in handen van Henk van Dort, daarbij geassisteerd door zijn echtgenote Evelien. Er worden groenten gekweekt voor de voedselbank, kwetsbare ouderen wordt een ‘dag­beleving’ geboden, kinderen kunnen moes­tuinieren en er zijn bijen­workshops. Alle programma’s en activiteiten worden door vrijwilligers verzorgd.

Winterwerkzaamheden
zorgtuin 1 kleinHenk van Dort met een vrijwilligerDe Zorgtuin Gorssel maakt aan het eind van de winter een verstilde indruk, maar er wordt wel dege­lijk gewerkt. De vrijwilligers gebruiken de winter­periode voor snoei­werkzaamheden, compost uitrijden en de groente- en bloem­bedden zaai klaar maken. ZorgtuinBij kleinBijenhotel voor wilde bijenEn dit jaar heeft een van de vrijwilligers een bijen­hotel voor de dakloze wilde bijtjes gebouwd en er is een klein voedsel­bos aangeplant, met ‘eetbare’ bomen zoals laagstam fruit­bomen en struiken (mirabel, mispel, bosbes en framboos). De honing­bijen hebben  hun ‘voorjaars­controle’ gehad en vliegen weer blij rond. De rolstoel­belevingstuin staat er goed verzorgd bij.

Verse groente voor de Voedselbank
De vrijwilligers zijn weer actief met het kweken van groente voor de voedsel­bank Zutphen. Vorig jaar was het aantal deelnemers bij de voedselbank ver­dubbeld, verse groente is zeer welkom. 
Samen met leerlingen van de Vullerschool worden in april pompoenen in plant­potjes gezaaid. De leerlingen verzorgen de planten, poten de pompoen­planten in de zorgtuin en oogsten in september de pompoenen voor de Voedsel­bank. Jaarlijks levert dat een oogst op van 350 kilo pompoen. 

Sociale en educatieve buitenactiviteiten
ZorgtuinBos 1 kleinVrijwilligers planten een voedselbosHenk en Evelien: “Juist door de coronatijd is het grote belang van sociale en educatieve buiten­activiteiten voor kinderen onder de aandacht gekomen. Ook de moestuin­lessen van de leerlingen op de zorgtuin beginnen weer. En we kijken er erg naar uit om, zodra dat weer kan, de cliënten van de zorg­instelling De Borkel te ontvangen. Vorig jaar verzorgden we tweewekelijks belevings­dagen voor de cliënten van de psychogeriatrische afdeling: een hele dag met een kleine groep even een dagje van de afdeling weg, genieten van het buiten zijn en de seizoenen echt beleven”. 

Bezoekers welkom
Op de dagen dat de vrijwilligers het tuinonderhoud doen is de Zorgtuin, Veerweg 21 te Gorssel open. Bezoekers zijn van harte welkom. Openingstijden zijn te vinden op het bord bij de ingang en op de website www.stichtingmunira.nl.


Redactie Gorssel.nl
12 april 2021

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends