Het plan voor een experimentele biomassacentrale bij de voormalige vuilstort Fort de Pol is van de baan. De gemeente Zutphen was erg enthousiast voor het plan uit 2014 hiervoor, waar ook veel kritiek op was. Zutphen heeft nu andere plannen met het terrein.
Vergassingsinstallatie
De gemeente Zutphen verleende in november 2014 na een zeer voortvarende procedure een omgevingsvergunning voor de centrale aan het Bredase bedrijf Biomassacentrale Zutphen B.V. Een gebouw van 30 meter hoog zou op de voormalige vuilstort Fort de Pol langs het Twentekanaal moeten komen en zou vanaf de uiterwaarden bij Eefde en Gorssel goed te zien zijn. In die centrale zouden houtpellets vergast moeten worden tot biogas naar het voorbeeld van een dergelijke centrale in Göteborg. Aan het project werd een bijdrage van de rijksregeling Stimulering Duurzame Energie (SDE) van ongeveer € 65 miljoen voor een periode van twaalf jaar toegekend om het project financieel mogelijk te maken.
In december 2015 vernietigde de rechtbank de verleende omgevingsvergunning. Volgens de rechter paste het project niet in het vigerende bestemmingsplan en had de gemeente derhalve de omgevingsvergunning niet mogen verlenen. Na vertraging door procedures verviel de essentiële SDE-subsidie en kwam het project op losse schroeven te staan.
Kritiek
Op het project was veel kritiek te horen. De historie van de initiatiefnemers was weinig vertrouwenwekkend en het project in Göteborg waarna werd gerefereerd bleek bij nader onderzoek zeer experimenteel te zijn (GoBiGas 1). De centrale in Göteborg heeft enige tijd groen gas geleverd maar is inmiddels stilgelegd. Meer over deze kritiek in de onderstaand gelinkte artikelen.
Stil
Na 2014 bleef het erg stil van de kant van de initiatiefnemers en het geduld van de gemeente Zutphen raakte op. De gemeente wil Fort de Pol aan anderen verkopen en de initiatiefnemers van de biogascentrale werd de mogelijkheid geboden om de grond in optie te nemen. Daar wilden of konden zij geen gehoor aan geven ook al zouden ze van plan zijn om het project door te zetten en opnieuw SDE-subsidie aan te vragen. Voor de gemeente is het dossier biomassacentrale nu gesloten.
Nieuwe plannen
Volgens de gemeente Zutphen zou er interesse zijn voor koop van het terrein.
Daarnaast is er een vergevorderd plan van Solarfields uit Groningen voor het plaatsen van ongeveer 14.500 zonnepanelen op de zuidzijde en het bovenste deel van Fort de Pol. Dit zonnepark met een grootte van zeven voetbalvelden zou een piekvermogen hebben van totaal 4,7 miljoen kWh, genoeg voor 1.400 huishoudens. De gemeente heeft hiervoor een omgevingsvergunning verstrekt en er is aan dit project SDE-subsidie toegekend.
Redactie Gorssel.nl
5 november 2018
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels