Laatste nieuws

Zutphen gaat niet verder met biomassacentrale

Het plan voor een experimentele biomassa­centrale bij de voormalige vuilstort Fort de Pol is van de baan. De gemeente Zutphen was erg enthousiast voor het plan uit 2014 hiervoor, waar ook veel kritiek op was. Zutphen heeft nu andere plannen met het terrein.

Vergassingsinstallatie
BiomassaCentraleArtistImpressionStentorKLArtist Impression van beoogde biomassacentrale (bron: De Stentor 2014)De gemeente Zutphen verleende in november 2014 na een zeer voortvarende procedure een omgevings­vergunning voor de centrale aan het Bredase bedrijf Biomassa­centrale Zutphen B.V. Een gebouw van 30 meter hoog zou op de voormalige vuilstort Fort de Pol langs het Twentekanaal moeten komen en zou vanaf de uiterwaarden bij Eefde en Gorssel goed te zien zijn. In die centrale zouden houtpellets vergast moeten worden tot biogas naar het voorbeeld van een dergelijke centrale in Göteborg. Aan het project werd een bijdrage van de rijksregeling Stimulering Duurzame Energie (SDE) van ongeveer € 65 miljoen voor een periode van twaalf jaar toegekend om het project financieel mogelijk te maken.

In december 2015 vernietigde de rechtbank de verleende omgevings­vergunning. Volgens de rechter paste het project niet in het vigerende bestemmings­plan en had de gemeente derhalve de omgevings­vergunning niet mogen verlenen. Na vertraging door procedures verviel de essentiële SDE-subsidie en kwam het project op losse schroeven te staan.

Kritiek
Op het project was veel kritiek te horen. De historie van de initiatief­nemers was weinig vertrouwen­wekkend en het project in Göteborg waarna werd gerefereerd bleek bij nader onderzoek zeer experimenteel te zijn (GoBiGas 1). De centrale in Göteborg heeft enige tijd groen gas geleverd maar is inmiddels stil­gelegd. Meer over deze kritiek in de onder­staand gelinkte artikelen.

Stil
Na 2014 bleef het erg stil van de kant van de initiatiefnemers en het geduld van de gemeente Zutphen raakte op. De gemeente wil Fort de Pol aan anderen verkopen en de initiatief­nemers van de biogas­centrale werd de mogelijkheid geboden om de grond in optie te nemen. Daar wilden of konden zij geen gehoor aan geven ook al zouden ze van plan zijn om het project door te zetten en opnieuw SDE-subsidie aan te vragen. Voor de gemeente is het dossier biomassa­centrale nu gesloten.

Nieuwe plannen
Fort de Pol 013Plan voor 14.500 zonnepanelen op Fort de Pol (bron: Solarfields)Volgens de gemeente Zutphen zou er interesse zijn voor koop van het terrein.
Daarnaast is er een vergevorderd plan van Solarfields uit Groningen voor het plaatsen van ongeveer 14.500 zonne­panelen op de zuidzijde en het bovenste deel van Fort de Pol. Dit zonnepark met een grootte van zeven voetbal­velden zou een piek­vermogen hebben van totaal 4,7 miljoen kWh, genoeg voor 1.400 huishoudens. De gemeente heeft hiervoor een omgevings­vergunning verstrekt en er is aan dit project SDE-subsidie toegekend.
  

  

Redactie Gorssel.nl
5 november 2018

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends