In het Zandgat bij Gorssel wordt veel gezwommen. Er vinden echter ook werkzaamheden plaats om de plas ondieper te maken. De eigenaar heeft vanwege de veiligheid van recreanten besloten het zwemmen voorlopig niet toe te staan.
OnrustBinnenkort worden borden geplaatst die op het zwemverbod wijzenEr is onrust ontstaan over het storten van slib in het zogenaamde Zandgat, een waterplas in een binnenbocht van de IJssel ten zuidwesten van Gorssel. In diverse media was de laatste tijd veel aandacht voor vermeend gevaar voor de volksgezondheid, er werden door de Lochemse gemeenteraad vragen gesteld en op het Prikbord van Gorssel.nl verscheen een prikker van een ongeruste zwemmer.
Het is al langer bekend dat het storten van slib onderdeel is van het plan om de plas ondieper te maken. Gorssel.nl berichtte er al eerder over.
VerondiepenZandgat, 50 jaar geleden ontstaan door zandwinningHet Zandgat is zo’n vijftig jaar geleden ontstaan door zandwinning voor de A1 en nieuwbouwwijken in Deventer. De winning van zand is al vele jaren geleden gestopt, waarna er een diepe put met vrij steile oevers achterbleef.
Om de biodiversiteit en het onderwaterleven te verbeteren hebben Rijkswaterstaat en de eigenaar van het Zandgat ruim tien jaar geleden het plan opgevat de plas ondieper te maken. De bedoeling is dat de plas een moerasachtig gebied wordt met een droger eiland in het midden en eromheen deels water, deels moeras. De Dorpsraad Gorssel stemde destijds in met de plannen.
Voor het ondieper maken van het Zandgat wordt licht verontreinigde baggerspecie gebruikt. Na afloop wordt het met een laag schonere grond afgedekt. De provincie Gelderland heeft een natuurvergunning verleend voor het storten van baggerspecie en er wordt gecontroleerd of de bagger binnen de gestelde normen en waarden blijft. De frequentie van de aanvoer en storten van bagger ligt op dit moment hoger dan voorheen, omdat het slib afkomstig is uit het nabijgelegen Twentekanaal.
Zwemmen op eigen risicoBaggerspecie uit het Twentekanaal wordt gelost in het ZandgatHet Zandgat wordt veel bezocht om er te recreëren en te zwemmen. Het water van de plas is echter geen officieel zwemwater en wordt niet als zodanig gecontroleerd door de provincie Gelderland. Iedereen die de plek voor recreatiedoeleinden gebruikt, doet dit ‘op eigen risico’.
Inmiddels heeft de eigenaar van de plas besloten tijdens de verdere werkzaamheden het zwemmen voorlopig niet toe te staan. De veiligheid van zwemmers kan vanwege de werkzaamheden en het gevaar van drijfzand niet worden gegarandeerd.
Binnenkort worden voor de duur van de werkzaamheden borden geplaatst die op dit verbod wijzen.
Redactie Gorssel.nl
2 juni 2023
Uw reactie is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Spelregels
Kan wel zeggen dat er interesse was.
Totaal shockerend dat men het zandgat Gorssel hiervoor gebruikt. Een van de laatst overgebleven recreatiemogelijkheden tussen Zutphen en Zwolle. Als Deventenaar kwam ik als kind al erg graag bij de IJssel. Tot Olst kon je er heel fijn fietsen, wandelen, zwemmen, vissen etc. Kan nu echt nergens meer. Alleen het overvolle stadstrand is nog toegankelijk.
Natura 2000 betekent blijkbaar dat ik als mede onderdeel van die zelfde natuur, blijkbaar ondergeschikt ben aan bepaalde plantjes of vogeleieren. En als dan die natura 2000 zo belangrijk is, dan begrijp ik al helemaal niet dat er (licht?!) vervuilde grond in een plas wordt gedumpt die in open verbinding staat met de IJssel met alle gevolgen van dien. Als ik een staart krijg of blauw licht uitstraal over een half jaar dan heb ik wel een idee waar het van komt.
Ik hoop dat Rijkswaterstaat er iets mee kan/wil doen. Niet geschoten is altijd mis.
Wat ik echter niet begrijp is dat de visvereniging, die daar zijn visgebied in de poel heeft niet een onafhankelijk onderzoek naar de stoffen in het slib laat uitvoeren. Zij heeft immers ook een eigen verantwoordelijkheid. Want we kunnen tegenwoordig de overheid niet meer op haar woord vertrouwen, dat weten we inmiddels.
Zie ook:
https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/gif-in-runderen-mogelijk-afkomstig-van-bagger-en-slib
en:
https://www.gelderlander.nl/west-maas-en-waal/inpakken-giftige-bagger-in-kaliwaal-betaald-door-ontzanding-in-waaluiterwaarden~a5d6d068/
en ook:
https://www.gelderlander.nl/hetschoneoosten/oost-nederland-is-de-dumpplek-van-vieze-grond-en-vervuild-slib-en-de-weerstand-ertegen-groeit~ae8dfb79/
Al meer dan 25 jaar komen wij elk weekend in " onze " achtertuin.
Een prachtig gebied welke voor veel recreatie gebruikt kon worden.
Onze kinderen, neefjes, nichtjes en daar weer de vrienden van zijn er opgegroeid, zwemmen, surfen, vissen, wandelen enz enz.
De bevers zien terugkomen, een paar koppeltjes ijsvogels, herten en vele andere diersoorten waren daar te vinden.
Iderdaad, waren er te vinden.
De eerste grote kaalslag is begonnen met het wegzagen van alle bomen en struiken rondom de plas aan de Ijsselzijde. Dit was een habitat voor alles wat met natuur te maken heeft.
Het heeft heel lang geduurd voordat dit een beetje hersteld was.
Verder was dit de enige plaats( na sluiting gat bij Deventer) waar je tussen Zwolle en Zutphen met een boot kon recreeren. Tevens een eventuele vlucht plaats voor plotseling noodweer.
Dit argument hebben wij met onze watersportverenigingen ook op tafel gegooit, en ook de watersportverenigingen worden dus niet gehoort( lees niet serieus genomen)
Men denkt er niet bij na wat alle recreanten bij elkaar betalen om een aantal weekenden aan de plas te kunnen recreeren.
Mijn inziens is dit vele duizenden euro's op jaar basis op verschillende vlakken.
Vis vergunningen, vis aas, materaal, eten, drinken, brandstof enz,enz.
Wederom word de recreatie weer de dupe om vervuild slib voor een habbekrats te kunnen lozen.
Gemeente, waterschap, en eigenaar ga jullie keihard schamen voor dit onnozele besluit.
Baggeren kan ook in het najaar en/of winter
Sluiting was dan zeker niet nodig geweest.
Maar dat is te simpel gedacht waarschijnlijk.
Komen jullie dan eens met een eerlijk en eindelijk eens met de juiste en definitieve info naar buiten.
Ook naar de watersport verenigingen.
Gj Terink
Ooit waren er ook nog wandelroutes uitgezet welke je kon volgen om heerlijk te wandelen door de uiterwaarden langs de IJssel. Echter, de bewegwijzering verdween al spoedig en wanneer je dan per ongeluk in een weilandje belandde waar de route nooit gelopen gehad aldus de eigenaar....waar oe dan maar!!
Dag mooie IJssel.......
Toch hoort dat echt bij Nederland
Sinds mijn 15e kom ik al in het zandgat voor
Zwemmen , schaatsen , waterskiën,
Balspelen met de familie , barbecuen, picknicken
Enzo.
Hoort bij de overheid de mens eigenlijk wel bij de natuur ?
Gezien al de mooie plassen bij de ijssel die recentelijk zijn gesloten twijfel ik .
Sorry maar ik denk dat we zo niet op de goede weg zijn..
Ik ben het roerend eens met de eerdere reacties! In een woord schandalig!
Slecht beleid!
Ik bedacht mij na de reactie van Henk dat ik al 45jaar elk seizoen in het zandgat zwem en recreëer met mijn familie.
Dit zou het eerste seizoen zijn dat dit niet meer gaat.
Ik stoor mij er al geruime tijd aan dat het onmogelijk wordt gemaakt om als water liefhebbende Gorsselnaar, überhaupt bij het water te komen.
Opgesloten tussen Natura 2000.
Het begon met het storten van de coöperatie in het zandgat. Allemaal puin, staaldraad etc. zelfs afgelopen jaar met de droogte vond ik nog stukken asbest.
Daarna was er geen vogelschieten, lunchen of zwemmen meer bij de Houtwal, wat een fout van de gemeente.
Ook kan je niet meer veilig bij een IJsselstrandje komen zonder achterna gezeten te worden door een ambtenaar die mij een bekeuring wil geven.
De rest is gezamenlijk opgekocht door particulieren,
ook niet meer toegankelijk.
Ik ben het afgelopen jaar maar lid geworden van de visvereniging om toch bij het zandgat te kunnen komen
(Ik heb niet eens een hengel!).
En nu komt daar door onze fijne gemeente en Rijkswaterstaat ook een eind aan, ze gaan dus
“Om de biodiversiteit en het onderwaterleven te verbeteren, eerst licht verontreinigde baggerspecie uit het Twentekanaal” storten…..Goed verhaal.
Wanneer is het genoeg en kunnen wij als Gorsselnaar weer genieten van het water om ons heen?