In het Zandgat bij Gorssel wordt veel gezwommen. Er vinden echter ook werkzaamheden plaats om de plas ondieper te maken. De eigenaar heeft vanwege de veiligheid van recreanten besloten het zwemmen voorlopig niet toe te staan.
Onrust
Er is onrust ontstaan over het storten van slib in het zogenaamde Zandgat, een waterplas in een binnenbocht van de IJssel ten zuidwesten van Gorssel. In diverse media was de laatste tijd veel aandacht voor vermeend gevaar voor de volksgezondheid, er werden door de Lochemse gemeenteraad vragen gesteld en op het Prikbord van Gorssel.nl verscheen een prikker van een ongeruste zwemmer.
Het is al langer bekend dat het storten van slib onderdeel is van het plan om de plas ondieper te maken. Gorssel.nl berichtte er al eerder over.
Verondiepen
Het Zandgat is zo’n vijftig jaar geleden ontstaan door zandwinning voor de A1 en nieuwbouwwijken in Deventer. De winning van zand is al vele jaren geleden gestopt, waarna er een diepe put met vrij steile oevers achterbleef.
Om de biodiversiteit en het onderwaterleven te verbeteren hebben Rijkswaterstaat en de eigenaar van het Zandgat ruim tien jaar geleden het plan opgevat de plas ondieper te maken. De bedoeling is dat de plas een moerasachtig gebied wordt met een droger eiland in het midden en eromheen deels water, deels moeras. De Dorpsraad Gorssel stemde destijds in met de plannen.
Voor het ondieper maken van het Zandgat wordt licht verontreinigde baggerspecie gebruikt. Na afloop wordt het met een laag schonere grond afgedekt. De provincie Gelderland heeft een natuurvergunning verleend voor het storten van baggerspecie en er wordt gecontroleerd of de bagger binnen de gestelde normen en waarden blijft. De frequentie van de aanvoer en storten van bagger ligt op dit moment hoger dan voorheen, omdat het slib afkomstig is uit het nabijgelegen Twentekanaal.
Zwemmen op eigen risico
Het Zandgat wordt veel bezocht om er te recreëren en te zwemmen. Het water van de plas is echter geen officieel zwemwater en wordt niet als zodanig gecontroleerd door de provincie Gelderland. Iedereen die de plek voor recreatiedoeleinden gebruikt, doet dit ‘op eigen risico’.
Inmiddels heeft de eigenaar van de plas besloten tijdens de verdere werkzaamheden het zwemmen voorlopig niet toe te staan. De veiligheid van zwemmers kan vanwege de werkzaamheden en het gevaar van drijfzand niet worden gegarandeerd.
Binnenkort worden voor de duur van de werkzaamheden borden geplaatst die op dit verbod wijzen.
Redactie Gorssel.nl
2 juni 2023