Diersporen zoeken op de Gorsselse Heide

Gepost in Nieuws

Op meerdere plekken zien zij hoe een zwarte specht, als een soort woeste houthakker, een dode boom bijna heeft weten om te hakken bij zijn zoektocht naar mieren die in de boom overwinteren. Belangstellend buigen de deelnemers zich over de uitwerpselen van vossen en marterachtigen. Deze zijn herkenbaar aan een langwerpig puntje dat gevormd wordt door de onverteerde haren van hun prooi. Samen wordt gewikt en gewogen, met als eindoordeel: het moet een vos geweest zijn. De deelnemers leren hoe ze kunnen zien of de vogel - waarvan er alleen nog een paar veren liggen - is opgegeten door een roofvogel of door een roofdier. Een vogel trekt met zijn snavel de veren uit zijn prooi, voordat hij zijn buit verorbert. Dus dan heeft de veerpen nog een punt. Een roofdier bijt de veren af, met gevolg dat er een rechte eindbreuk te zien is.
Op sommige bomen zijn grote plekken waar geen boomschors meer zit. Dat kan een eekhoorn, een boomklever of een zwarte specht geweest zijn die zich te goed heeft gedaan aan houtwurmen. Door te speuren naar details wordt duidelijk dat het dit keer een eekhoorn is geweest.

Terwijl de groep over de echt natte heide loopt, springt er nog een bruine kikker langs. Het laatste deel van de wandeling geniet de groep van het weidse uitzicht over de heide en van de paarsbruine gloed van de gagel. Er was weer voldoende te beleven op de Gorsselse Heide, waar de vogels de komst van het voorjaar al aankondigen.

Namens de gidsen,

Andrea van Schie

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail