Elf Marken houdt opnieuw Open Dag

Gepost in Nieuws

De Oudheidkundige Vereniging De Elf Marken mag zich verheugen in een grote belangstelling voor haar nieuwe onderkomen. Van een groot aantal leden en overige belangstellenden, die tijdens de opening op 28 en 29 oktober 2011 niet in de gelegenheid waren om het Tramstation te bezichtigen, is het verzoek gekomen om alsnog in de gelegenheid gesteld te worden om het interieur van het Tramstation te bewonderen. Voor deze mensen zal de vereniging dit voorjaar, telkens op de eerste zaterdag van de maand, een aantal keren een Open Huis houden. Dit keer is het op zaterdag 3 maart van 11.00 tot 15.00 uur. Een aantal bestuursleden en vrijwilligers van de vereniging zal dan in het Tramstation aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven.

De Oudheidkundige Vereniging De Elf Marken heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen om het pand te restaureren en uit te breiden. Woningcorporatie Viverion te Lochem heeft het tramstation met ondergrond van de gemeente Lochem overgenomen, waardoor deze restauratie gerealiseerd kon worden.

Het Tramstation is een gemeentelijk monument en ligt centraal in de oorspronkelijk uit elf marken bestaande gemeente Gorssel. Dit voormalig stationsgebouw lag aan de stoomtramlijn Deventer-Zutphen en werd op 2 oktober 1926 in gebruik genomen door de N.V. Tramwegmaatschappij Zutphen-Emmerik (ZE).

Het in chaletstijl opgetrokken gebouw is voor zover bekend uniek in Nederland. De rails van dit smalspoor (750 mm) zijn op het traject Zutphen-Deventer in 1948 opgebroken, nadat de lijn aan het einde van WO II buiten gebruik was geraakt door het verwoesten van de spoorbrug over het Twentekanaal in Eefde.

Na zeven jaar van intensieve voorbereiding en met hulp en financiële steun van vele instanties, onder meer van: woningcorporatie Viverion Lochem, Gemeente Lochem, Provincie Gelderland, Vitaal Gelderland, VSB fonds, Rabobank Graafschap–Noord, Fonds 1819, Prins Bernard Cultuurfonds en de ANWB kan nu het resultaat bewonderd worden. Het oorspronkelijke perron is op moderne manier door glazen panelen dichtgezet, zodat het gebouwtje zelf in al haar schoonheid zichtbaar is gebleven. Bovendien zijn er weer tramrails aangebracht.

Momenteel verzamelen een aantal leden materiaal over het Tramstation. Niet alleen over de periode 1926-1945, maar ook over de periode erna. Dit met de bedoeling om alle informatie te bundelen tot een boek over het Tramstation.

De Elf Marken

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail