Voorbereiding nieuwbouw De Borkel begonnen

Gepost in Nieuws

Ouderen worden door de overheid gestimuleerd zo lang mogelijk zelfstandig te wonen, ook bij toename van zorgbehoefte. Om hierop in te kunnen spelen komt op de huidige locatie van De Borkel een complex van levensloopbestendige woningen voor zelfstandige bewoning, zorgwoningen en verpleegwoningen. De welzijnsvoorzieningen, maatschappelijke voorzieningen en receptie worden centraal bij elkaar gesitueerd.
De nieuwe Borkel krijgt een meer maatschappelijke functie voor de omgeving door welzijnsvoorzieningen open te stellen voor de inwoners van Gorssel.

Ook voor serviceflat De Bloemenkamp dat tegenover De Borkel ligt, zijn plannen in ontwikkeling. De bewoners van De Bloemenkamp zullen verhuizen naar de nieuwe zelfstandige appartementen op het terrein van De Borkel. De plannen voor de toekomstige huisvesting op De Bloemenkamp zijn nog in ontwikkeling.

Het nieuwe De Borkel biedt straks 26 zorgplaatsen, 32 verpleegplaatsen en 60 zelfstandige huurappartementen. De verschillende zorg- en woonvormen zijn verdeeld over verschillende gebouwen op het terrein. Zo blijven de elementen kleinschalig terwijl ze toch een eenheid vormen.

De nieuwbouw, onder architectuur van Maas Architecten (Lochem) omvat:

Gebouw A: met diverse algemeen toegankelijke voorzieningen, dagopvang en zorgappartementen zal gebouw A een centrale functie op het terrein vervullen. Op de begane grond komt bijvoorbeeld een restaurant/grand café, een kapper, een winkel en een informatiebalie. Ook de ruimtes van de dagopvang en kantoren van zorgaanbieder Sutfene worden op de begane grond gehuisvest.

Gebouw B: in gebouw B komen woonruimtes waarbij verscheidene vormen van zorg en verpleging worden aangeboden. Op de begane grond worden zorgappartementen gebouwd. Deze appartementen zijn bestemd voor ouderen die lichte zorg nodig hebben. Op de eerste en tweede verdieping komen verpleegkamers, voor bewoners die zware zorg nodig hebben.

Tegenover de beide zorgcentra komen vier woonblokken met huurappartementen, waar ouderen zelfstandig kunnen wonen. Momenteel staat er al één blok met 15 appartementen (gebouw H). In totaal zullen er 60 levensloopbestendige huurappartementen gerealiseerd worden, zowel sociale huurwoningen als vrije sector woningen. De appartementen variëren van circa 85 m2 tot circa 115 m2. De bewoners van deze appartementen kunnen desgewenst gebruik maken van zorg en dienstverlening vanuit De Borkel.

De bouwfases worden zo gepland, dat de huidige bewoners van De Borkel zo min mogelijk hinder van de bouwwerkzaamheden zullen ondervinden. Als eerste zullen daarom gebouw B en twee nieuwe woonblokken (D en F) gerealiseerd worden. De huidige bewoners van De Borkel kunnen dan tijdelijk in deze nieuwbouw worden ondergebracht. Vervolgens wordt het oude gebouw van De Borkel gesloopt en wordt het nieuwe zorggebouw (gebouw A) en ook het vierde woonblok (E) gerealiseerd.


 

 

Opdrachtgever en eigenaar:

Habion, Houten.
 www.habion.nl
Zorg en dienstverlening 
Sutfene, Zutphen. www.sutfene.nl

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail