Ooievaarsnest op kerk zorgt voor rijk nageslacht

Gepost in Nieuws

Klik voor vergroting 

 

 

 

 

 

Ooievaarsstation 't Zand
Het nest op de kerk in Gorssel is begin negentiger jaren geplaatst door de Vogel-werkgroep de IJsselstreek. Het waren de hoogtijdagen van het Gorsselse ooievaars-station ‘t Zand. Dat buitenstation is in 1981 opgericht en Nederland had in die jaren nog slechts enkele broedparen. Vanaf de geboorte van de eerste jongen in 1982 tot nu toe heeft het station in Gorssel een belangrijke bijdrage geleverd aan de terugkeer van de ooievaar in Nederland en in de IJsselvallei. Vele jaren achtereen zijn er in het ooievaarsdorp zo’n twintig ooievaars uitgevlogen. Landelijk zijn er nu weer ongeveer 700 broedparen en meer dan honderd broedparen in de IJsselvallei, inclusief de omgeving van Gorssel. Dat heeft er overigens toe geleid dat het ooievaarsstation nu wordt afgebouwd. Ooievaars vormen levens-lange paren die in het algemeen ieder jaar hetzelfde nest bezetten. Als een bewoner van het buitenstation dood gaat wordt het nest geruimd. Het nageslacht moet zijn geluk elders beproeven en daarom kunt u nu in de bossen bij de Ravenswaarden veel nesten vinden, maar ook hebben Gorsselse ooievaars hun weg gevonden naar talloze plaatsen in en buiten Nederland.

Eerste broedpaar op de kerk in 1992
In 1992 betrok het eerste ooievaarsstel het nest op de kerk in Gorssel. Zij waren beide ter wereld gekomen in 1982 in Liesveld, het eerste Nederlandse ooievaarsstation in de Alblasser-waard. Er kropen vier kuikens uit de eieren, maar die zijn helaas voortijdig overleden. Die twee hadden dus weinig geluk, hoe het komt is eigenlijk niet bekend, maar ze keerden niet terug op het nest. Gelukkig kwam het jaar erop alweer een volgend stel het nest bevolken. Die hebben het daarboven zeven jaar volgehouden en dat leverde achttien jongen op waarvan er elf zijn uitgevlogen. Ondanks die prachtige en vruchtbare plek daarboven op de kerk, meende het stel te moeten verhuizen naar een andere plek in de Ravenswaarden en het nest op de kerk bleef helaas drie jaar leeg.

Wisselende bezetting 
In 2003 werd het nest bezet door een paartje dat
één jong voortbracht en daarna niet is weergekeerd. Het jaar erop kreeg de kerk geen bezoek, en daarna wederom een stel, waarvan een ooievaar uit Duitsland, dat het een jaar volhield en helaas geen nageslacht voortbracht. De volgende vier jaar was het kerknest onderkomen voor een nieuw stel dat voor zes nakomelingen heeft gezorgd. Sinds 2010 zit er weer een ander paar op de kerk, dat inmiddels voor vier nakomelingen heeft gezorgd, maar de Vogelwerkgroep heeft daar nog geen gegevens van. Zij zullen proberen komende weken de ringnummers af te lezen. 

Er zijn dus in totaal 22 jonge ooievaars uitgevlogen vanaf het nest op de kerk. 

En dit jaar?
De ooievaars zijn op de kerk druk in de weer om het nest te herstellen en er wordt volop gepaard. De voortekenen zijn gunstig, maar het blijft natuurlijk spannend.
De redactie van Gorssel.nl houdt u op de hoogte.

Vogelwerkgroep IJsselstreek
Meer info over de Vogelwerkgroep IJsselstreek vindt u op hun
website
Daar vindt u ook veel informatie over het ooievaarsstation ’t Zand in Gorssel.

 

Foto's: Gorssel.nl  -  8 maart 2012
Het ooievaarspaar op de kerk

 


Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail