Boek over de geschiedenis van Gorssel

Gepost in Nieuws


     Foto: Café De Zessprong,
     Fotoarchief De Elf Marken

De Elf Marken heeft over onderdelen en deelgebieden van haar werkgebied (de oude gemeente Gorssel) verschillende publicaties laten verschijnen. Zo is er geschreven over de Tweede Wereldoorlog (‘De Voet Dwars’), over Joan Baron Derk van der Capellen, over de geschiedenis van Almen (‘Almen ten voeten uit’) en een boek over de geschiedenis van Eefde staat op stapel. Ook het verenigingsorgaan ‘Ons Markenboek’ staat ieder kwartaal natuurlijk vol informatie over allerlei verschillende onderwerpen. En ook in allerlei ander werk is wel iets over onze oude gemeente te vinden.

Maar er is, sinds J. de Graaf’s ‘uit Gorssel’s verleden (1926)’ over het dorp Gorssel zelf geen historisch werk geschreven! De Graaf heeft archieven doorgespit, veel feiten verzameld en per onderwerp behandeld. Hoe waardevol en prijzenswaardig zijn werk ook is, een echte beschrijving van het leven van de inwoners door de eeuwen heen geeft hij niet. In die zin is het natuurlijk ook achterhaald. De huidige opvatting van geschiedschrijving heeft immers voorkeur voor de ‘grote en kleine verhalen’.

In dat tekort aan grote en kleine verhalen wil De Elf Marken proberen te voorzien met dit nieuwe boek. Het moet dan ook een boek worden, waarin de sfeer van leven, wonen en werken in een dorp tussen twee grote steden (Deventer en Zutphen) in een agrarische, zich tot forensendorp ontwikkelende samenleving goed tot zijn recht komt. Een woongemeenschap die tot de Tweede Wereldoorlog nog echt ‘dorps’ was, zich daarna meer naar buiten richtte en uiteindelijk het gezicht kreeg dat het nu heeft: een vriendelijk ogend dorp, waar het prettig wonen is, met inwoners die soms van elkaar verschillen maar die zich allemaal in Gorssel thuis voelen.  

Een redactiegroep, bestaande uit Jan Haijtink (voorzitter), Erna de Ruiter, Joop Hekkelman, Roel Hendriks en Mieke Geerlink heeft een groot aantal werkgroepleden om zich heen verzameld om onderzoek te doen en teksten voor te bereiden. Tijdens de startavond in het Tramstation in Gorssel op 14 maart zijn doelstelling, doelgroep en werkmethoden in beeld gebracht en er is, om alvast in de goede stemming te komen, een film over het dagelijks leven in Gorssel in de jaren vijftig vertoond. Nu gaat het echte werk beginnen!

De redactiegroep komt graag in contact met mensen die specifieke kennis van of ervaring met een Gorssels thema hebben of beschikken over foto’s of ander interessant materiaal. Contactadres:

Mieke Geerlink, Hoefslag 12, 7213 BW Gorssel, e-mail: , tel. 0575-492183.


Gorssel, 18 maart 2012 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail