Zonnepanelen op De Vullerschool in gebruik

Gepost in Nieuws

Vullerschoolpanelen1De kinderen riepen op vrijdag 19 juni 2015 rond 12.00 uur heel hard om de zon, maar helaas begon het te regenen. Toch werd de ingebruikname van 84 zonnepanelen op de J.A. de Vullerschool een leuk spektakel.

84 zonnepanelen
Burgercoöperatie LochemEnergie nam het initiatief, de regio Stedendriehoek en de provincie Gelderland steunden het financieel, de Stichting Poolsterscholen, de directeur, leerkrachten, leerlingen en ouders van de J.A. de Vullerschool werden ook enthousiast. En gebouweigenaar gemeente Lochem vond het goed dat op het dak zonnepanelen zouden komen.
Dus zo kon John Dolman van het zonnepaneleninstallatiebedrijf ENAT uit Eefde in overleg met Ronald Huiskamp van Paul Hardonk Bouw in juni aan de slag om uiteindelijk 84 zonnepanelen op de school te plaatsen. Op 19 juni 2015 werden ze feestelijk in gebruik genomen.

Kinderen met zon in de regen
Vullerschoolpanelen2Alle klassen hadden in de aanloop naar de ingebruikname aan een vlaggestok een klassezon vervaardigd en liepen daarmee om 11.45 uur het schoolplein op. Tal van ouders hadden zich verzameld om het ook mee te maken. Helaas besloten de weergoden om tijdens het toespraakje van directeur Roel Oost al te gaan druppelen, om vervolgens te verhevigen toen namens LochemEnergie Marc Mobach zijn zegje deed.
Het mocht de pret niet drukken, want de ingebruikname is nu echt een feit: de 84 zonnepanelen gaan voor de school jaarlijks ongeveer 20.000 kWh aan stroom opwekken. En dat bespaart flink op de stroomrekening!

Financiering
Vullerschoolpanelen3Directeur Roel Oost spreekt de kinderen toeDe afgelopen weken heeft een aantal ouders onder aanvoering van Christiaan Logtenberg gezorgd dat er in Gorssel 169 certificaten van € 50 aan de man zijn gebracht, in totaal € 8.450. Dat bedrag was ruim genoeg om in aanmerking te kunnen komen van de subsidie van € 7.500 van de provincie Gelderland. De regio Stedendriehoek heeft € 10.000 bijgedragen aan het project.
Over precies zes jaar betaalt LochemEnergie per certificaat € 60 uit. Voor de school is dat een vooruitzicht op een mooi cadeau, want ongeveer eenderde deel van de uitbetaling over zes jaar is door de ouders aan de school toegezegd.

IJs en verloting zonnepanelen
Vullerschoolpanelen4Het regent … Waar is de zon?Het sluitstuk van de bijeenkomst werd vanwege de regen in het schoolgebouw afgewerkt.
Alle kinderen werden door LochemEnergie verblijd met een ambachtelijk boerderij-ijsje van ‘Thuis bij Kien’ en leerling Bink mocht uit een beker met de nummers 1 tot 169 de winnaar van de zonne-installatie ter waarde van € 1.750 trekken. Tot slot werden door LochemEnergie de certificaten uitgereikt aan de ouders die daarvoor hadden ingeschreven.

Monitoring en lespakket
Binnenkort kan iedereen via de website van Zon op School volgen hoeveel energie (stroom en gas) de school gebruikt en hoeveel daarvan met de zonnepanelen wordt opgewekt. Komende week wordt dat geregeld, maar op de website is nu al wel te zien hoe het werkt bij drie collegascholen in Apeldoorn.
In samenwerking met partners in de Stedendriehoek heeft LochemEnergie voor alle groepen ook een lespakket vervaardigd.


Gorssel.nl
19 juni 2015

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail