Dorpsplan (2): het is goed wonen in Gorssel

Gepost in Nieuws

In dit tweede deel van de serie rond de bevindingen van de kerngroep DOP (DorpsOntwikkelingsPlan 2018-2022) komt het thema ‘Wonen en leven in Gorssel’ aan de orde.
De Kerngroep: “Het is goed wonen in Gorssel, daar zijn we het over eens. Woningbouw blijft nodig om in ieder geval de eigen inwoners van alle leeftijden goed te huisvesten, maar wellicht ook om mensen van buiten te kunnen verwelkomen. Het moet wel kunnen doorstromen, vinden velen, om ouderen tegemoet te komen die een te grote woning willen inruilen voor een kleinere of een woning dichter bij de voorzieningen. Maar ook jongeren die in het dorp willen blijven wonen, moeten in staat zijn om een woning te bemachtigen. Appartementen voor ouderen die vrijkomen, staan amper een week te koop. Daaruit kun je in elk geval de behoefte duidelijk aflezen”.

Groene longen vrijhouden
Hoofdstr gekregen van De GidsGR klein
Maar bouw alsjeblieft de ‘groene longen’ in het dorp niet vol, is volgens de Kerngroep de oproep van velen: “Zoek bij voorkeur plekken die leegkomen wegens verouderde bebouwing (inbreiden heet dat). Er zijn volgens de Kerngroep volop ideeën. Een voorbeeld: “De Bloemenkamp renoveren voor bewoning door een coöperatieve seniorenclub die zorg en andere zaken samen ‘inkoopt’ en eenzaamheid voorkomt?” Of: “Maak van het teveel aan sociale woningen vrije-sector-huur of koopwoningen voor starters”.

En de jeugd?
De Kerngroep geeft aan niet goed hoogte te krijgen van wat de jongelui precies van hun dorp verlangen. “Middelbare scholieren zoeken hun vertier bij de klasgenoten in Zutphen of stappen op de bus naar Boode in Bathmen, zeggen ze. De actieve Gorsselse buurt(speeltuin)verenigingen zetten zich onder meer in voor de jongste jeugd. Misschien voelen ze er wel voor om samen een wens van een dorpsgenoot te helpen realiseren: een kinderboerderij?”

En de ouderen?
Volgens de Kerngroep is het een mooi idee om De Borkel ‘open te breken’ voor dorpsvertier. De Borkel als locatie voor de bijeenkomst op 20 februari 2018 is de groep in elk geval buitengewoon goed bevallen. “De activiteitenruimtes en het restaurant met keuken bieden volop kansen. Het zou de contacten tussen jong en oud kunnen bevorderen”, wordt geopperd.

Maatschappelijke voorzieningen
Over maatschappelijke voorzieningen rapporteert DOP een volgende keer meer.
Noteert u vast de datum 26 maart 2018 om 20.00 uur in de protestantse kerk. Dan wordt gesproken over de diverse opties om de toekomst van Gorsselse voorzieningen veilig te stellen, over de voor- en nadelen die eraan kleven. Over een voorzieningenbestand dat past bij een duurzame leefomgeving met respect voor de wens tot behoud van het dorpse karakter en met open oog voor noodzakelijke toekomstgerichte verandering.

Presentatie plan
De Kerngroep presenteert het nieuwe dorpsplan tijdens de jaarvergadering van de Dorpsraad Gorssel op 30 mei 2018.
Reacties zijn nog steeds welkom op de speciale Dorpsplanpagina op Gorssel.nl of via e-mail: . Bij Zig Zag Wonen staat een postbus voor schriftelijke reacties.


Gorssel, 9 maart 2018

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail