Expositie Rie de Balbian Verster in het Tramstation

Gepost in Nieuws

Van dinsdag 3 april tot en met dinsdag 1 mei 2018 wordt op het perron van het Tramstation in Gorssel een aantal schilderijen van Rie de Balbian Verster-Bolderheij (1890-1990) tentoongesteld. Enkele van de kleinere schilderijen uit het gemeentehuis van Lochem worden geëxposeerd, aangevuld met schilderijen uit familiebezit. Ook het staatsieportret van Juliana, dat jarenlang in het voormalige gemeentehuis van Gorssel hing, is te zien.
Jan Frans en Els de Hartog-Boerboom, nazaten van de kunstenares, zijn te gast bij het GKKCafé op 3 april 2018 in De Hoek in Gorssel.

Rie de Balbian Verster-Bolderhey
Flor de BVB kleinFlor de Balbian Verster-Bolderheij, dochter van Rie de Balbian Verster-BolderheijRie Bolderhey werd in Amsterdam geboren. Als twintigjarige trouwde ze met journalist en kunstkenner Jan de Balbian Verster en als huwelijkscadeau kreeg ze een atelier aan de Prinsengracht. Om zich verder als schilderes te ontwikkelen kreeg Rie les van schilders als Isaac Israëls en Willem Wenckebach. Met laatstgenoemde heeft ze ook diverse malen geëxposeerd.
Een van de meest in het oog springende tentoonstellingen waaraan Rie heeft deelgenomen is een expositie in het Stedelijk Museum te Amsterdam in 1915. Er volgden nog vele tentoonstellingen.

Joppe
Met het geld dat Rie in het begin van haar carrière verdiend had, kocht ze in 1918 een zomerhuisje in Joppe vlakbij het treinstation Gorssel. Ze was lid van de Amsterdamse kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en het Sint-Lucasgilde. In 1965 verhuisde ze naar Blaricum. In hotel Hamdorff in Laren hield ze enkele exposities, waar een groot aantal schilderijen werd verkocht. Naast de schilderijen die ze in Amsterdam en later in Blaricum maakte is veel van haar werk in Joppe tot stand gekomen.

Portretten en bloemstillevens
Juliana kleinStaatsieportret Juliana uit het voormalige gemeentehuis van GorsselRie legde zich voornamelijk toe op het schilderen van portretten en bloemstillevens, zo is onder andere de actrice Sara Heyblom door haar geportretteerd. Ook de reizen die ze later in haar carrière maakte naar Japan, Hongkong, Marokko, Rusland en Jordanië vormden een belangrijke inspiratiebron. Tot op hoge leeftijd bleef ze schilderen.

De familie heeft haar werk in de afgelopen jaren geïnventariseerd en voor zover nu bekend heeft ze meer dan 600 schilderijen gemaakt, zowel met olieverf als gouache.

Gorsselse Kunstkring
In Gorssel nam Rie in 1950 het initiatief om te komen tot oprichting van de Gorsselse Kunstkring (GKK), ”als culturele verademing te middean van een wereld van materiële (her)opbouw”, zoals burgemeester Thate bij de opening sprak. Ook de GKK besteedt aandacht aan werk en leven van de kunstenares. Rie’s nazaten Jan Frans en Els de Hartog-Bosboom zijn te gast bij het GKKCafé op 3 april 2018 in De Hoek in Gorssel.

Informatie
Openingstijden Tramstation: dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Op zaterdag 7 april 2018 is er een open dag van 11.00 tot 15.00 uur. Exposities zijn van buitenaf permanent te zien. Adres: Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.
GKKCafé: dinsdag 3 april 2018 van 17.00 tot 19.00 uur in De Hoek aan de Joppelaan 5 in Gorssel van 17.00 tot 19.00 uur (introducés zijn welkom). Speciaal voor de GKK leden en belangstellende niet-leden is het Tramstation, voorafgaand aan de GKKCafé van 16.00 tot 17.00 uur open voor bezoek aan de expositie.

  • Bekijk hier de inventarisatie van het werk van Rie de Balbian Verster-Bolderheij


Redactie Gorssel.nl
28 maart 2018

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail