Coalitiebesprekingen Lochem verder met drie partijen

Gepost in Nieuws

Op 21 maart 2018 waren de Lochemse gemeenteraadsverkiezingen. Er zijn gesprekken tussen Gemeentebelangen, VVD en Groen Links, die samen een college willen vormen.

De uitslag
logoRaad2018 kleinGB, GL en VVD praten over collegevorming in de gemeente LochemDe oude coalitie van CDA, Gemeentebelangen en D66 verloor bij de raadsverkiezingen van 21 maart 20818 zijn meerderheid in de Lochemse raad. Gemeentebelangen won een zetel (de partij kwam op zes zetels), maar CDA (dat werden er drie) en D66 (bleef steken op twee) raakten zetels kwijt. VVD (vier) en PvdA (drie) behielden hun zetels, GroenLinks kreeg er een zetel bij (en heeft er nu vier) en nieuwkomer Meedenken met Lochem kwam met één zetel in de raad.
Regel is dat de grootste partij de leiding neemt bij de formatieonderhandelingen. In dit geval was dat dus Gemeentebelangen. Aanvankelijk werd gepraat met VVD, Groen Links en CDA. Het verlangen bestond om een college van vier wethouders te vormen. Het vorige college telde drie wethouders, maar dat zorgde voor veel werkdruk.

CDA afgevallen
Naar nu blijkt is het CDA als gesprekspartner afgevallen. Tijdens de eerste week van de onderhandelingen bleek het draagvlak onvoldoende om met vier partijen verder te gaan.
De coalitiegesprekken om tot een college voor de gemeente Lochem te komen gaan nu verder met drie partijen: Gemeentebelangen, VVD en GroenLinks, die samen veertien zetels in de raad hebben. 
De partijen gaan vanaf nu inhoudelijk met elkaar in gesprek. Het streven is om binnen enkele weken een nieuw college te presenteren. 


Redactie Gorssel.nl
6 april 2018

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail