Dorpsplan (5): verkeer en mobiliteit in Gorssel

Gepost in Nieuws

Tijdens de dorpsbijeenkomst in De Borkel op 20 februari 2018 werd levendig gediscussieerd over de verschillende thema’s die in het nieuwe Dorpsplan aan de orde komen. In de eerste vier delen van het verslag van die avond ging het over respectievelijk ‘natuur en dorps karakter’, ‘wonen en leven’, ‘voorzieningen’ en ‘zorg, welzijn en gezondheid’.
In dit vijfde deel van de serie rond de bevindingen doet de Kerngroep DOP verslag van het thema ‘verkeer en mobiliteit’.

Heet hangijzer
DOPVerkeer1 kleinHet verkeer en de mobiliteit in Gorssel blijken een heet hangijzer te zijn.
Als je aan dorpsgenoten vraagt: “Wat waardeer je aan Gorssel?” komen strijk en zet de begrippen rust, ruimte, dorps en groen boven water. Tegelijkertijd racen we met de auto dwars door het dorp dat het een aard heeft. Of is het de ene helft die hecht aan de rust en het dorpse karakter en heeft de andere helft daar allemaal geen tijd voor? Lastig.

Snelheid beperken
DOPVerkeer2 kleinHeel veel ‘boodschappers’ verzoeken ons dringend paal en perk te laten stellen aan de snelheid waarmee bewoners, leveranciers en loonwerkers door het dorp razen. Vooral op de Joppelaan, Noorseweg, Elfuursweg en Molenweg worden we onvoldoende afgeremd. Het verzoek is om de knipperende snelheidslimieten standaard aan begin en eind van deze wegen te plaatsen. Of drempels aan te leggen. En zorg dan dat fietsers en wandelaars op hun wenken bediend worden, zodat men eerder de auto laat staan. Effen stoepen zonder obstakels, duidelijke oversteekplaatsen, regelmatig onderhoud, minder parkeren langs de Hoofdstraat, een heldere bewegwijzering graag. En een beter afgestemde dienstregeling voor buslijn 81!

Zandpaden, verlichting en openbare ruimte
DOPVerkeer3 kleinEn net als bij diverse andere thema’s is er een pleidooi om het buitengebied in goede staat te houden, zodat zandpaden egaal, droog en dus begaanbaar blijven en de Lindeboomweg moet beter verlicht worden, zodat ook fietsers in het donker de weg op durven. Het onderhoud van zowel steen als groen in de openbare buitenruimte heeft invloed op de verkeersveiligheid en zou in regelmatig en rechtstreeks overleg met de buurtverenigingen en ondernemers besproken moeten worden, vindt men. Het zou trouwens niet gek zijn om ook regelmatig met de dorpen Eefde en Epse ervaringen en suggesties uit te wisselen.

Reacties
Reacties zijn nog steeds welkom op de speciale Dorpsplanpagina op Gorssel.nl (op die pagina staat ook een overzicht van alle reacties die de kerngroep dorpsplan op 20 februari 2018 in De Borkel heeft verzameld, een verslag van de avond over de voorzieningen op 26 maart 2018 en een overzicht van de reacties op die avond) of via e-mail: . Bij Zig Zag Wonen staat een postbus voor schriftelijke reacties.
Gorssel, 13 april 2018

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail