Beuk voor Everdinahof wordt vervangen

Gepost in Nieuws

De monumentale beuk voor de Everdina­hof aan de Hoofdstraat in Gorssel, ter hoogte van het terras van Zo en Nu, is in slechte staat en wordt in december gekapt. Er komt een Tulpen­boom voor in de plaats.

Niet gezond
TulpenboomEver kleinDe beuk voor de Everdinahof wordt vervangen door een TulpenboomDrie jaar geleden werd bij een controle van de beuk voor de Everdina­hof in Gorssel ontdekt dat de beuk niet gezond was; de kroon was aan het afsterven. Vervolgens is de groei­plaats van de boom verbeterd, maar dat had onvoldoende resultaat. In 2018 is de kroon flink gesnoeid om gevaar voor de omgeving te voorkomen. 
Onlangs is opnieuw een onderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat de beuk een gevaar voor de omgeving oplevert. De conclusie was dat de boom moet worden vervangen.

Tulpenboom
Haijtinkhof SZU002018608 kleinHaijtinkhof (nu Everndinahof) rond 1910 (foto Regionaal Archief Zutphen)In overleg tussen Ondernemers­vereniging Gorssel Buiten­gewoon, Dorpsraad Gorssel, Circulus Berkel en de gemeente is gekozen voor aanplant van een Liriodendron tulipifera (Tulpenboom), in een groter formaat dan gebruikelijk. De tulpenboom is een snel­groeiende boom met een bijzondere bladvorm (die aan het silhouet van een tulp doen denken) en tulp­vormige bloemen. De bloemen zullen echter nog op zich wachten, want de boom bloeit pas na een jaar of twintig. In de herfst kleurt het blad opvallend geel.
TulpenboomLaHulpe kleinLiriodendron tulipifera (La Hulpe, België)De Liriodendron is een lang­levende boom­soort. Op termijn zal deze boom uitgroeien tot een blik­vanger die past bij het karakter van het centrum van Gorssel.

Everdinahof
Het pand van de Everdina­hof is in 1905 gebouwd voor de Gorsselse huisarts F.P. Schuitemaker (later genees­heer-­direc­teur van Den Oldenhof). Architect was J.G. Wattjes. In Gorssel was het huis bekend onder de naam Haijtink­hof. In 2007 is het pand gerenoveerd en sindsdien draagt het de naam Everdinahof.

Planning
TulpenboomBloem kleinBloem en bijzondere bladvorm van de TulpenboomNaar verwachting wordt de boom op 10 december 2018 gekapt en zijn de werkzaam­heden in de derde week van december afgerond.
Voor vragen over de werkzaam­heden is Circulus Berkel bereikbaar via tel. 0900-9552 of .


Gorssel, 21 oktober 2018

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail