Ben Rutenfrans stopt als coördinator Natuurwerkgroep

Gepost in Nieuws

Ook bij vrijwilligerswerk is er een tijd van komen en een tijd van gaan. Ben Rutenfrans uit Gorssel is vanaf de start in 2003 coördinator geweest voor de Natuur­werk­groep. Dat deed hij samen met o.a. Gé van Bruggen en Lucie van Zeijts. Ben was vooral contactpersoon. Hans Pasman zal het team nu versterkenBen blijft wel actief als vrijwilliger voor de werk­groep en daarnaast is hij nog voorzitter van de Stichting Vrienden van de Gorsselse Heide.

Gorsselse Heide
Ben2Ben Rutenfrans (still uit video van Omroep Gelderland, 2016)Bijna twee eeuwen was de Gorsselse Heide in gebruik als oefen­terrein. In 2009 werd het natuurgebied en kwam het in bezit kwam van de Stichting IJssel­landschap met de Marke Gorsselse Heide als beheerder. De heide strekte zich ooit uit tot waar nu het museum in Gorssel staat. De heide verkleinde door agrarisch gebruik en de aanplant van (productie)bos. Van 2014 tot 2017 is de heide weer vergroot en is groot onder­houd gepleegd om de oorspronkelijke natuur- en cultuur­waarden terug te brengen en te behouden.
Door het natuur­herstel en onder­houd keren tussen de schietbanen en het Luteaven dat voor d­e cavalerie­paarden was gegraven weer zeldzame plant- en diersoorten terug.

Natuurwerkgroep
NatuurwerkgroepDennetjesTrekkenopvmRabattenbosGRNatuurwerkgroep verwijdert opslag op de Gorsselse Heide.
Onder: Koffiepauze 
De achteruitgang van de natuur op de Gorsselse Heide was in 2003 aanleiding voor de toen­malige gemeente Gorssel en Landschaps­beheer Gelderland om een werkdag op de heide te organiseren. Die dag was zeer geslaagd en resulteerde in de oprichting van de Natuur­werk­groep Gorssel. De groep is in het seizoen van september tot maart twee maal per maand een zaterdag­ochtend op de heide te vinden. Daar wordt vooral opslag (zaailingen van boompjes en struiken) verwijderd. Wanneer er geen onderhoud plaatsvindt zal de hei op den duur veranderen in bos. Met het werk van de groep kan de heide een mooi ‘open’ gebied blijven. Soms is de groep ergens anders actief, zoals in het Hassinkbos.
NatuurwerkgroepKoffiePer keer zijn zo’n 10 tot 12 vrijwilligers actief. De groep is groter omdat sommige leden een maal per maand wel genoeg vinden.

Nieuwe vrijwilligers welkom
Gelukkig wordt het coördinatie­werk van Ben Rutenfrans voortgezet door Hans Pasman en blijft Ben actief als lid van de werkgroep. Behalve nuttig is het werken op de heide ook gezond en het gezamenlijk koffie­moment is gezellig.
Nieuwe vrij­willigers zijn welkom. Vele handen maken immers licht werk.
Interesse? Neem contact op met de nieuwe coördinator Hans Pasman per e-mail of telefoon 06-2732 9247.
 

Redactie Gorssel.nl
24 december 2018

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail