Museum MORE lost raadsels op

Gepost in Nieuws

De nieuwe tentoonstelling ‘De broers Barraud | 4 Zwitserse realisten uit de jaren '20 en '30’ in Museum MORE in Gorssel gaf aan­leiding tot twee spannende speur­tochten. Er moest een code gekraakt worden en er was een sjieke dame met on­bekende herkomst. Beide raad­sels zijn opgelost. 

Briefje in codetaal
BarraudCh Gedroogde rozen met briefje 1921 particuliere collectie foto Pierre Bohrer kleinCharles Barraud, Gedroogde rozen met briefje, 1921, particuliere collectie, foto Pierre BohrerOp een van de tentoongestelde werken, een bijna honderd jaar oud stil­leven van Charles Barraud (1897-1997), heeft de kunstenaar een briefje geschil­derd in code­taal. De tekens die hij afbeeld­de lijken niet op gewone letters of cijfers en stel­den kunst­historici voor een raadsel. Op verzoek van Museum MORE heeft een team Frans­talige weten­schappers met een wiskundige achter­grond als moderne ‘Alan Turings’ de code­symbolen weten te kraken. Marieke Jooren, conser­vator van Museum MORE: “Het bleek een boodschap aan een verloren liefde. Vertaald uit het Frans staat er zoiets als ‘'Nagelaten door een verloofde, geschilderd voor mejuffrouw Martha als dank voor bewezen diensten'.

Sjieke dame
 BarraudF Mevrouw B Portret van Mevrouw Blair 1932 collectie Veena en Peter Schnell foto Reto Pedrini klein François Barraud, Mevrouw B (portret van mevrouw Blair), 1932, collectie Veena en Peter Schnell, foto Reto PedriniDaarnaast is er nóg een mysterie opgelost, het resul­taat van een google-speurtocht naar een ‘onbekende sjieke dame’ van François Barraud (1899-1934), een broer van Charles. Hij schilder­de in 1932 een portret van een vrouw. Museum MORE heeft ontdekt wie de vrouw is. Het blijkt te gaan om Mary Mitchell Blair, erf­gename van een vermogende bankier uit Chicago. Jooren: "Zij was een enorm gedreven kunst­verzamelaar, die in contact stond met Max Moos, toen de belangrijk­ste galerie­houder van Zwitserland en mecenas van François. Werken uit Mary's verzame­ling zijn opgenomen in de col­lecties van het Metro­politan Museum en het Art Institute of Chicago. Extra leuk is dat het museum zelfs een achter­kleindochter in Amerika heeft kunnen achterhalen, die recent een roman schreef over haar. De schrijf­ster was zeer verbaasd en had het portret nog nooit gezien.”

Beide werken zijn van 20 januari t/m 12 mei 2019 te zien in de tentoonstelling ‘De broers Barraud | 4 Zwitserse realisten uit de jaren '20 en '30 in Museum MORE in Gorssel.


Gorssel, 22 januari 2019

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail